Стимулите на ЕЦБ са животоспасяващи

Размразяване на кредитирането в Европа

Снощи в разговорите си обсъждахме различните мерки, които предприема ЕЦБ. Вие казахте, че дългосрочните рефинансиращи операции са „животоспасяващи“. Как виждате тези животоспасяващи операции в контекстна на динамиката Испания – Европа?

Те са животоспасяващи, защото при комбинацията от негативни лихви, които оказват голям натиск върху банковия сектор, особено в момент когато искаш те да отпускат заеми и да разширят кредитния канал, трябва да дадеш на банките нещо друго. Тези операции им осигуряват възможност за маневри, а в същото време и стимул за отпускане на заеми. В този смисъл, рефинансиращите операции бяха липсващата съставка, която е много важна.

Част от доводите са, че „можеш да заведеш коня до водата, но не можеш да го накараш да пие“. И този довод е в центъра на статиите от тази сутрин. Виждаме, че излишъците в резерва на ЕЦБ са нараснали 6 пъти, а търсене няма.

Нека перифразирам поговорката: „ако не заведеш коня до водата, той със сигурност няма да пие.“ Трябва да му покажеш водата! Смятам, че ЕЦБ прави точно това, особено в случая с Испания. Кредитирането не се е покачило драстично, но има ръст. Кредитирането беше замразено, но вече наблюдаваме навлизане на кредити в потребителския сектор, ипотеките, все още те са по-малко при предприятията и особено при малките предприятия, но вече има раздвижване. А това са първите стъпки.

Ако имаме една добронамерена ЕЦБ, която дава безплатно пари на банките, за да отпускат заеми, какво ще се случи в Испания? Много се говореше за голяма консолидация, в която BBVA и Santander са хищниците, които търсят консолидация. Те ли ще са хищниците? Какво ще се случи в банковата индустрия?

Фактът, че налице са негативни лихви, безплатни пари за банките и други улеснения, всъщност не означава,че трябва да има консолидация. Мисля, че ще станем свидетели на силни консолидации както в испанския, така и в европейския банков сектор.

И ще участват испански и европейски хищници?

Надявам се. Мисля, че основните хищници, основните купувачи ще са големите испански банки. Те познават пазара, знаят потенциала му, така че те ще се включат. Но се надявам и други банки да поемат инициативата, европейски банки, да навлязат на пазара... Ако искаме да имаме европейски банков съюз, то банковото дело трябва да е поставено на широка основа и навсякъде да имаме големи банки.

 

Последни новини
Още от Акценти