Лагард: Отрицателните лихви помогнаха на световната икономика

Директорът на МВФ - Кристин Лагард за ефекта от отрицателните лихви и за пътя на азиатските икономики към запазване на конкурентността им

Управляващият директор на МВФ, Кристин Лагард, говори по време на конференция в Ню Делхи, Индия, 12 март 2016 г. Снимка: Kuni Takahashi/Bloomberg Управляващият директор на МВФ, Кристин Лагард, говори по време на конференция в Ню Делхи, Индия, 12 март 2016 г. Снимка: Kuni Takahashi/Bloomberg

Управляващият директор на МВФ, Кристин Лагард, в интервю за Bloomberg:

 

Ако не бяхме имали тези отрицателни лихви, днес щяхме да сме в много по-лошо положение. Нека да видим дали това ще задейства процеса на осигуряване на кредит в икономиката, на промяна на модела на поведение на хората, както и на промяна на стратегията на банките. Това може да е добре за икономиката. Може би не завинаги, но за определен период от време.

 

В Китай неотдавна се проведе Конгрес на народните представители. Имаше известни притеснения, че китайското правителство може би е прекалено ангажирано със стимули и краткосрочния растеж за сметка на реформите. Какво е вашето мнение за това?

Според нас, първо - Китай ще продължи да расте, като нашата прогноза за момента е 6,3%. Трябва да преценим решенията, които наскоро бяха взети от китайските власти и да видим дали можем да прогнозираме още малко растеж.

 

Неотдавна, вие поискахте от азиатските държави да заемат водеща позиция в приемането на повече политики, ориентирани към растежа, за да се справят с предизвикателствата пред световната икономика. Кои страни по-конкретно трябва да работят върху това и какво по-конкретно бихте желали да видите?

Мисля, че целият регион се нуждае от инфраструктура, а финансирането на инфраструктурата – независимо дали е изцяло публично, или е съчетание от публично и частно, всъщност ще има краткосрочен ефект върху растежа, както и средносрочен ефект върху подобряването на производителността. Затова, ако видим това в целия регион, това би било изключително полезно. А това се признава и от много инвеститори.

 

По време на посещението си във Виетнам, вие заявихте, че страната рискува да изостане зад регионалните конкуренти, ако не вложи усилия в големи реформи. Колко реалистични са тези рискове? Как изглежда най-лошият сценарий?

Рискът е Виетнам да се превърне от малко уязвим в сериозно уязвим към външни шокове. Ако имате много сериозно затягане на наличното финансиране поради решения за паричната политика, които са взети някъде другаде. Ако има силен преход на китайския модел на растежа, ако цените на суровините в крайна сметка спаднат още и за по-дълъг период, то това ще експлодира виетнамската икономика, а това няма да е добре за виетнамското население.

 

Последни новини
Още от Акценти