Кой печели от слабия долар?

В дългосрочен план Еврозоната има висок потенциал за ръст на печалбата

Изглежда всичко се върти около долара. Да разбереш какво се случва с долара е изключително важно за вашата инвестиционна стратегия. Как става това?

На първо място мисля, че трябва да обърнем внимание на Федералния резерв, който влияе повърхностно върху долара. При ЕЦБ нещата са доста ясни – знаем, че те ще печатат пари, които трябва да отслабят еврото до известна степен. Според мен, голямата промяна напоследък е доколко Фед ще отстъпи, след последните се решения, доколко смятат, че ще повлияят пониженията в очакванията за повишенията на лихвените проценти, как приемат покачването на инфлацията. Всичко това допринася за един по-слаб долар и то определено по-слаб от очакваното. Ситуацията вероятно ще се задържи за известно време и ние можем да предвидим какви ще са последствията за други класове акции. В крайна сметка ще се върнем към силен долар, но това ще е по-късно през годината отколкото очаквахме.

Значи от Goldman Sachs грешат?

Винаги е въпрос на време. Все някога във времето се оказваш прав. Но в краткосрочен план, доларът ще е слаб.

Добре, кажете кой е най-вероятният победител при слаб долар?

В момента, петролът изглежда е с най-висока корелация. Считам, че точно при петрола ще наблюдаваме силна или много висока корелация с долара. После това, разбира се, ще се пренесе и върху акциите. Американските акции ще имат по-голяма полза от това отколкото акциите от Еврозоната. Така че, ето мястото където можете да потърсите предимства в краткосрочен план.

Търговията през последните дни може да се опише като дълги позиции при петрола и къси при банките. Да поговорим за акциите от перспективата на дълги и къси позиции. Кой ще спечели и кой няма да види особено оживление и печалба от това, или ако не печалба, то поне повишение?

Смятаме, че при настоящия слаб долар, всички предишни притеснения за износа и многонационалните компании особено вече не съществуват и картината се промени благоприятно.

Мисля, че на вътрешния пазар влиянието няма да се усети така категорично, освен вероятно в цените на бензина за потребителите в САЩ. Това ще е по-осезаемо в сектора, отколкото на високото ниво на търговия в Еврозоната.

Ако разгледаме данните за борсово търгуваните фондове, от европейските фондове се изтеглят пари, а в началото на годината предпочитаната от всички сделка беше да се купуват акции на тези европейски фондове. Защо вече не е така?

Това обяснява и защо обръщането, което наблюдавахме през януари и февруари, когато всички бяха притеснени от натиска върху търговията и много от позициите и всяка информация можеше да се окаже погрешна. В момента, атмосферата на пазара е по-здравословна, защото има по-голямо разнообразие на гледните точки, отколкото в началото на годината. Имаме една по-позитивна история по отношение на американските акции спрямо акциите от Еврозоната, или по отношение на фиксираната доходност спрямо акциите. Виждаме, че при слабия долар, американските акции изглеждат по-добре, но в дългосрочен план и Еврозоната изглежда добре, има по-висок потенциал за ръст на печалбата отколкото в САЩ, но отново всичко зависи събитията във времето.

 

Последни новини
Още от Акценти