Хакерите са следяли банката на Бангладеш преди обира

Коментар на Хаслинда Амин от Bloomberg

Хаслинда Амин с коментар на обира в Бангладеш снимка: Bloomberg TV Bulgaria Хаслинда Амин с коментар на обира в Бангладеш снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Хас, какво друго знаем?

Може да се каже, че хакерите са използвали системата на Бангладеш срещу самите тях. Според междинния доклад на FireEye и World Informatix, да изглеждат плащанията реални, хакерите са заразили със зловреден софтуер сървърите на централната банка. Освен това са влизали в мрежата със седмици и са вкарали софтуер, който би им позволил да влязат обратно в системата безпрепятствено по всяко време. Хакерите са прикривали следите си на всяка стъпка от процеса и са триели хронологията на сървърите.

Самоличността на престъпниците все още не е разкрита. В докладът се казва, че това е от типа операции, която се извършва от „държавни хакери“, но в действителност са група хора, които FireEye следи от известно време.

Мотивите им са финансови и са добре организирани – не забравяйте, че парите бяха проследени от Фед до Филипините. Откраднатата сума е около 100 млн евро, от които 80 бяха изпратени във Филипините, а останалите – в Шри Ланка, като те бяха изцяло възстановени. Всичко това беше част от опит да бъдат откраднати 1 милиард долара. 

 

Колко сериозни ще бъдат последствията за Филипините, има ли шанс да попаднат в черния списък?

 

Всичко зависи от начина, по който те се справят със ситуацията. Но според един от сенаторите, страната може да попадне в черния списък като убежище за пране на пари. Това е най-големият документиран случай на пране на пари в историята на страната.

Още нещо, което е в опасност е кредитният рейтинг на страната. Едва през 2013 той беше повишен до инвестиционно ниво и сега това може би ще бъде подложено на съмнение. Освен това, цената на бизнеса в страната може да се повиши значително.

Правителството трябва да покаже, че взема мерки, трябва да разбере как откраднатите от централната банка на Бангладеш пари са изтеглени от сметка в Rizal Bank и накрая изтеглени от казина във Филипините чрез местни обменни бюра.

Почти цялата сума от 81 млн евро, изтеглена във Филипините, все още е в неизвестност. 

 

Последни новини
Още от Акценти