Toshiba разследвана за укриване на загуби

Акциите на компанията паднаха драстично

Масаши Муромачи, президент на Toshiba Corp. Снимка:Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Масаши Муромачи, президент на Toshiba Corp. Снимка:Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Toshiba е разследвана за укриване на загуби за около 1,3 милиарда долара.

Питър, кажи ни нещо повече за това?

Това е една драма, която просто няма край за Toshiba. Преди година те съобщиха, че вероятно имат проблем със счетоводството на някои свои бизнеси. Така се стигна до вътрешно разследване, а по-късно и японските власти направиха разследване как Toshiba води счетоводството на тези бизнеси. Резултатът беше рекордна глоба за компанията тук в Япония. А сега, репортерите на Bloomberg съобщават, че в Съединените щати Toshiba отново е разследвана за някои свои счетоводни практики от американското министерство на правосъдието и Комисията по ценни книжа и борси. Вниманието им е насочено към евентуални загуби в поделението за оборудване на ядрени централи на Toshiba. Когато компанията обяви доклада от вътрешното си разследване, в него се казваше, че има известни проблеми с поделението им, което включва Westinghouse и по-специално проблеми с осчетоводяването на някои загуби.

Какво значение има това разследване на Toshiba в щатите?

Инвеститорите го приемат доста сериозно. Когато новината беше съобщена вчера, акциите на компанията се понижиха значително. Инвеститорите вероятно са се надявали, че разследването е било към своя край. Toshiba премина през вътрешно разследване и през разследването на японските власти. Те взеха решение и да продадат част от акциите си. Вчера обявиха, че ще продадат поделението си за медицинско оборудване, вече имат и сделка за поделението за домакински уреди. Така че, инвеститорите са се надявали това да е краят, но изведнъж разбират, че сега пък американските власти правят разследване. Растат опасенията, че след време, това може да доведе до по-сериозни последствия.

А какво казват от компанията?

Днес от Toshiba заявиха, че сътрудничат на американските органи, на министерството на правосъдието и Комисията по ценните книжа и борсите. Казаха, че във вътрешния им доклад са отчетени някои проблеми, но ще продължат да работят по тях заедно с властите.

 

Последни новини
Още от Акценти