Русия няма да промени лихвените проценти

Прогнозите са за свиване на БВП с до 1,5%

Елвира Набиулина, управител на Руската централна банка, по време на пресконференцията в Москва на 18.03.2016. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Елвира Набиулина, управител на Руската централна банка, по време на пресконференцията в Москва на 18.03.2016. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Решението „без промяна“ беше предвидено от 35 от общо 42 икономисти включени в допитване

Паричните облекчения се отлагат заради опасения от инфлация и несигурен бюджет.

Руската централна банка запази основния си лихвен процент непроменен на пета поредна среща на управителния съвет, заради рискове от инфлация и предупреди, че „умерено строгата“ парична политика може да продължи по-дълго от предвижданото. След това изявление, рублата се покачи и неутрализира част от загубите си.

Днес Руската централна банка излезе с изявление,че запазва ставката на 11%. Общо 35 от анкетираните от Bloomberg икономисти предвидиха този ход, а останалите смятаха, че ще има понижение до 10,5%. Управителят, Елвира Набиулина ще даде пресконференция по-късно, а икономистите ще публикуват актуализираните икономически прогнози.

„Усетихме стоманата в тона на Набиулина,“ заяви Антон Табах, главен икономист на базираната в Москва фирма за кредитни оценки „РусРейтингс“. „С това изявление, централната банка още веднъж потвърди, че смята паричната си политика за коректна и няма да отстъпи от нея.“

Втора година на рецесия и спад в приходите от петрол и волатилна рубла далеч не накланят везните в полза на облекченията, защото очакванията за инфлация остават все така високи. Като пренебрегна покачването на рублата с над 11% след последната им среща, централната банка опроверга очакванията, че ще смекчи тона, след като през януари предупреди, че може да затегне паричната политика, ако ръстът на цените стане неудържим.

Колко още?

„Руската централна банка не само реши да остави лихвения процент непроменен на ниво от 11%, но в официалното си изявление намеква, че това ниво може да се задържи за по-дълго време,“ коментира Пьотр Матис, специалист по валути на развиващите се пазари от Rabobank в Лондон.

При частичното възстановяване на цените на петрола след срива им до под 30 долара за барел, рублата също се покачи, след като през януари достигна историческо дъно. Тя се е покачила с 20% спрямо долара и остава една от най-волатилните световни валути.

„Централната банка е много последователна в политиката си и не се поддаде на еуфория след покачването на рублата,“ каза Юри Тулинов от „Росбанк“ в Москва.

Рисковете остават

„Въпреки наличието на известна стабилизация на финансовите пазари и пазарите на суровини, рисковете от инфлация остават високи,“ заявиха от централната банка. Тъй като руските банки все по-малко търсят рефинансиране от централната банка, „наблюдаваме смекчаване на паричните условия, повлияно от намаления структурен дефицит при ликвидността, дори и при непроменен лихвен процент.“

Макар ръстът на цените да се е забавил за последните шест месеца, той е все още два пъти по-висок от средносрочната цел на банката от 4%. Догодина, инфлацията ще бъде под 6%, макар да остава риска лихвата да надскочи целта си в края на 2017, заявиха още от централната банка.

Фискалната политика също подхранва несигурността, тъй като в момента правителството преразглежда бюджета за тази година, който е формиран при средна цена на петрола от 50 долара за барел. Финансовото министерство се бори да удържи дефицита в рамките на 3% от брутния вътрешен продукт, който ще е най-високият за последните шест години.

По-високи лихви?

По мнението на министъра на финансите, Антон Силуанов, ако дупката в бюджета излезе извън контрол, това ще увеличи натиска върху паричната маса и вероятно ще накара централната банка да увеличи цената на заемите.

От централната банка заявиха, че продължава приспособяването на икономиката към ниските цени на суровините при прогнози за свиване на БВП с от 1,3% до 1,5% през тази година. На тримесечна база, БВП ще се върне към растеж в края на 2016 и началото на следващата година.

В основния сценарий на централната банка са залегнали средни цени на петрола от 30 долара за барел за 2016, с постепенен ръст до 40 долара през 2018. През миналата година икономиката се е свила с 3,7%.

„Моментът беше подходящ за понижаване на лихвата,“ каза Олга Стерина, анализатор в „УралСиб Капитал“ в Москва. „Лихва от 11% изглежда висока при толкова слаба икономика и забавен ръст на инфлацията.“

Последни новини
Още от Акценти