Бяха ли от полза отрицателните лихви

Защо отрицателните лихви водят до резултати обратни на очакваните

Норвежки крони. Снимка: Kristian Helgesen/Bloomberg Норвежки крони. Снимка: Kristian Helgesen/Bloomberg

Разговор в студиото със Сунил Гарг от J.P. Morgan.

 

Сунил, какво мислиш за това? Това не е ли още една огромна изненада?

 

Мисля, че съдебните заседатели още не са се произнесли за това колко успешни ще бъдат отрицателните лихвени проценти. Европа ги опитва, Япония – също. И мисля, че и в двата случая в крайна сметка, валутите поскъпват доста драматично...

 

Напълно обратно на очакваното...

 

Наистина е такова. Но, според мен, по-важният въпрос е, че има стимулиращи ползи потенциално от тази политика, но също така вредите на финансовия сектор, който в крайна сметка става доста голям сектор в почти всяка икономика. Аз определено мисля, че тази нетрадиционна политика, поне засега, горе-долу се провали относно първоначалните ѝ намерения и, мисля че видяхме отслабването в индекса Topix в резултат от по-силната йена, а мисля че виждаме подобни ефекти и в Европа.

 

Тогава, японските инвеститори къде да търсят доходност?

 

Мисля, че ако сте японски инвеститор, мисля че почти навсякъде въпросът е – намираме се в свят на много ниски лихви и на много нисък растеж и, ако може да намерите нещо, което да расте, то може да има видимост и вие трябва да сте там. Така че, ако погледнем Япония...

 

Да, но къде е това място?...

 

Потребителският сектор в Япония всъщност се справя добре, но ако се обърнете към компаниите в здравния сектор, мисля че Япония вероятно е едно от малкото места, където тези компании се държат доста добре. Потребителският сектор се държи добре. Финансовите компании определено не са вашето място, защото това не ви дава растеж почти никъде.

 

Но шефа на ЯЦБ Курода заяви, че има възможност да намалят лихвите още повече в отрицателната територия. Това доколко може да бъде някакъв стимул за икономиката, но в момента виждаме, че йената се засилва, а видяхме и депозитите да се покачват и всичко е обратно на това, което политиката желае да постигне.

 

Това поставя много сериозен въпрос. Едно от основните ни притеснения е много слабия ръст на производителността в световен мащаб и в почти всяка икономика. А улеснената парична политика няма да реши това, което по същество е проблем на предлагането. Така че, според мен, това е важен въпрос и очаквам ЯЦБ да увеличи улесненията. Дали това ще е успешно или не с оглед на целта за инфлацията и стимулирането на икономиката, това тепърва ще се види. Мисля, че досега, ако разгледаме целия период през последните 3 години, той включваше до голяма степен парична политика, която стимулираше и той се усети, но това доведе ли до подобряване на вътрешната икономика. Засега не виждам доказателства за това.

 

Последни новини
Още от Акценти