Къде да инвестираме днес?

Ашок Шах от London & Capital за инвестиционния климат след решението на Фед

Фед изчакват. Фед ще изчакат покачване на инфлацията. Инфлацията ще нарасне и тогава Фед ще вдигнат лихвите. Как да инвестирам в такава ситуация?

Мисля, че от доста време сме на ниски нива и то не само защото видяхме намаление в крайните лихви. Това означава, че сме в по-мека лихвена среда и следователно можете да продължавате да търсите доходоносни акции, защото спедът ще продължи още доста време да работи във ваша полза. Но това означава също и, че рисковите акции ще понесат още един удар, в смисъл, че те бъдат задържани за по-дълго време. Въпросът е къде можете да намерите стойност след толкова продължителен бичи пазар, а тя може да се открие там, където имате подобрен кредитен цикъл или където корпоративните печалби бележат позитивен ръст. Тези сектори ще продължат...

Кои са те?

Много от тях са в зоната на стабилното потребление, на потребителския цикъл, защото трудовия пазар е много позитивен, заплащането на труда е много позитивно, средните заплати растат с около 1% годишно. Имаме и спестявания от енергийни източници и през цялата година тези спестявания ще се влагат. Така че цикълът на потребление ще е много добре подкрепен и именно това ще допринесе за световния ръст в икономиката.

Значи потребителите ще помогнат? Трябва ли да видим инфлацията... Ще видим ли обрат при инфлацията? В момента тя е много ниска, но е и оценена много ниско.

В момента никъде не виждаме напрежение. Може би американския пазар на труда леко са затяга, но разбира се има скрита безработица, участието на пазара намалява...

Да, ако погледнем широките индикатори, те все още са оптимистични.

В известен смисъл ние се доближаваме до момента, когато инфлацията може да се завърне и да започне да оказва влияние, да навлезем в един преход. Но все още в световен мащаб имаме излишък от капацитет във всички области, има твърде малко ценова мощ в която и да е от индустриите, за които говорим. Така че, не е непосредствен проблем, а по-скоро средносрочен и дългосрочен проблем. И ако разгледаме прогнозните стойности на инфлацията, то отново очакванията са много ниски. Всъщност, прогнозните очаквания за инфлацията за следващите десет години са отбелязали спад, а не движение нагоре. Това означава, че в момента инфлационната картина е напълно спокойна и няма какво да ни тревожи в това отношение.

 

Последни новини
Още от Акценти