Износът на Япония спада за 5-ти пореден месец

Шери Ан с коментар на данните за вноса и износа на Япония

Контейнеровоз навлиза в залива на Токио на фона на град Йокохама, Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Контейнеровоз навлиза в залива на Токио на фона на град Йокохама, Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Ивон Ман Какви са резултатите?

Резултатите са смесени. Когато говорим за търговския излишък, той беше около половината от това, което очакваха икономистите. Той беше 242,8 млрд йени, а прогнозите бяха за над 400 млрд йени. Сравнете това с януари, когато той се свлече до над 600 млрд йени. Това е леко подобрение, но не забравяйте, че тези цифри се колебаеха през последните няколко години.

Въпреки, че по-слабото търсене в Азия натежава върху износа на Япония, скоростта на забавяне може би намалява. Нека не забравяме, че резкият спад в цените на суровините също намаля вноса на страната, което със сигурност влияе на тези данни.

Виждаме износа за февруари да спада с 4% на годишна база, което е 5 пореден месец на спад, но само го сравнете с 13%, които имахме през януари, така че това е известно подобрение.

Що се отнася до вноса, той намаля с 14,2%, по-малко от очакваното от анализаторите, като това беше 14 пореден месец на спад, след като сривът в цените на петрола продължава да влияе негативно върху търговските данни от Япония.

Разбира се, не трябва да забравяме, че по-евтината йена през последните 2 години помогна на износа. В момента обаче виждаме една тенденция на поскъпване и анализаторите предупреждават да очакваме още по-голямо повишение за в бъдеще. Тази седмица тя се повиши, но спадна през последните 3 сесии.

Изглежда, че обезценяването при йената на годишна база все още е около 5-6%, но виждаме, че то вече се отразява и на японските гиганти. Как вървят преговорите за заплатите, само преди няколко дни говорихме за Toyota?

Както се очакваше, видяхме минимални повишения при тези компании. Toyota Motors се съгласиха да увеличат основните месечни възнаграждения с 1500 йени, което е около 13$, но то е по-малко от увеличението, което видяхме за тази фискална година. Panasonic, Hitachi също повишиха заплатите си с 13$, но това беше наполовина по-малко от скока за тази година.

Така че виждаме, че японските компании за засегнати не само от по-скъпата йена, но и намаляващото търсене в световен мащаб.

Това е ключов принцип за Абеномиката – по-високи заплати, по-високи цени и ето, имаме устойчиво икономическо развитие, но това изисква време.

Първоначално Toyota искаха увеличението да бъде 9 долара, а сега то е 13, така ли?

Да, точно така.

 

Последни новини
Още от Акценти