Toyota отказва да повиши заплатите на служителите си

Коментар на Крег Трудел от Bloomberg

Логото на Toyota на щанда на компанията на автоизложението в Женева Photographer: Jason Alden/Bloomberg Логото на Toyota на щанда на компанията на автоизложението в Женева Photographer: Jason Alden/Bloomberg

Крег, колко твърда е позицията на Toyota в тези преговори?

Това, което знаем е, че преди няколко месеца съюзът поиска от Toyota да увеличи заплатите на служителите си с 3000 йени, което е около 27 долара. Става въпрос за основната месечна заплата, но компанията твърдо отказа да направи това. Разговаряхме с хора, запознати с преговорите и се сдобихме с писмо, в което се обобщаваше една среща от миналата седмица между съюза и ръководството. Оттам казаха, че дори увеличение от 1000 йени на основната заплата ще бъде трудно през тази година. Те посочиха като причини трудната бизнес среда и условията на конкуренция, както и това, че заплатите им са високи в сравнение с конкурентите им. Освен това споменаха и почти нулевата инфлация в Япония.

В крайна сметка се очаква на среща по-късно днес компанията да увеличи основните заплати с 1500 йени, това е според Киото, Никей и други местни агенции.

Виждаме, че Абеномиката отново изпитва трудности. Колко сериозен проблем е това за премиера?

Абе говори за един порочен кръг в който увеличенията на заплатите, инфлацията и икономическия растеж взаимно се подхранват и се подпомагат. Вместо това виждаме един повтарящ се цикъл. Както по-рано споменахме, Toyota посочват липсата на инфлация като причина да не увеличават заплатите през тази година. Това е лош знак, които показва, че компанията не очаква да види инфлацията на нива, на които Японската централна банка и Абе искат да я видят, както и че от Toyota са доста консервативни по отношение на очакванията си за икономиката на страната. 

 

Последни новини
Още от Акценти