Открий разликите: BoE и Фед

Джордж Бъкли, главен икономист в Deutsche Bank пред Bloomberg

Данните за Великобритания са доста сходни, но политическия и икономически фон са различни. Кажете нещо повече за приликите и разликите между Bank of England и Фед.

Смятам, че ще е необходимо нещо повече, за да се покачи инфлацията в Англия. Има забавяне в икономиката, но нейният ръст си остава един от най-високите, ако не и най-високия в Г-7 въпреки забавянето. Заплатите имат ръст. Всъщност, всичко това може да се каже и за САЩ.

Да, това може да се каже и за САЩ.

Мисля, че Bank of England  ще бъде много по-предпазлива по отношение вдигането на лихвите. Ние смятаме, че те могат да предприемат нещо до края на годината, но до тогава ще има и политически ще окаже влияние. Предстои референдума за Брексит и големият въпрос е какъв ще е резултатът. Сигурен съм, че политиката на  Bank of England би била доста по-свободна, в случай на излизане от ЕС. Но според нашите прогнози това няма да се случи, и тогава  Bank of England ще разполага с други данни. Инвестициите ще се възстановят след периода на несигурност преди вота. Има много причини, поради които да смятаме, че ръстът на икономиката ще се подобри през втората половина на годината.

Плановете за бюджета. Да поговорим малко по-подробно за това. Означава ли строгата фискална политика по-малко монетарни мерки за по-дълъг период?

Когато стане дума за тези решения, не трябва да забравяме, че министърът на финансите предупреди, че ще затяга финансовата дисциплина с 1% от БВП всяка година. Не мисля, че това ще се промени. Това, което той прави с днешния, а и с бъдещите бюджети е по-скоро да сложи месо на кокала и ни казва как ще постигне това годишно снижение с 1% в бюджетния дефицит, в структурния дефицит. И това тай смята да постигне или поне вече заговори за покачване на цените на петрола, говори за пенсиите, но се съмнявам, че там ще има значителна промяна в този бюджет. Но със сигурност има много неща, които той може да направи, за да налее пари в хазната и да постигне целта си за намаляване на дефиците с 1% годишно.

 

Последни новини
Още от Акценти