Милиардер обвини Credit Suisse в пране на пари

Следствието продължава

Централата на Credit Suisse в Цюрих. Снимка: Michele Limina/Bloomberg Централата на Credit Suisse в Цюрих. Снимка: Michele Limina/Bloomberg

Адвокатите на бившия министър председател на Грузия, Бидзина Иванишвили, обвиниха Credit Suisse Group AG в пране на пари. Това се случи в хода на съдебната битка, която те водят срещу швейцарската банка, заради бивш неин служител, за когото се твърди, че е извършвал неразрешени транзакции, за да прикрие загуби от финансовите пазари.

Те са подали жалба за възбуждане на наказателно дело в прокуратурата в Женева като твърдят, че банката не е успяла да въведе адекватни процедури, за да предотврати прането на пари и така е позволила на свой служител да действа напълно свободно. Жалбата се основава на изслушвания, преглед на доказателствата и информация, получена от швейцарската служба за докладване на случаите на пране на пари.

В свое изявление адвокатите заявяват, че „едно ограничено проучване на досието по случая разкрива факти, които ни водят до заключението, че в Credit Suisse действия за пране на пари“ във вреда на Иванишвили.“

Това е поне втората жалба срещу Credit Suisse в разрастващия се скандал, който постави в центъра на вниманието отдела по управление на благосъстоянието в банката, както и нейната съпричастност към неправомерната търговия заради обвиненията отправени още през 2007 от Иванишвили и още двама руски бизнесмени.

Банкерът, чието име по швейцарските закони не може да бъде разкрито, е обвинен в измама и престъпна злоупотреба с правомощия от прокурорите в Женева и разследването продължава и в момента. От банката твърдят, че оказват пълно съдействие на прокуратурата, но стоварват вината изцяло върху бившия си служител, който е успял да укрие действията си от своите колеги, поради което Credit Suisse наричат това „отделен случай“.

Банката е подала свой иск като ощетена страна срещу бившия си служител още на 23 декември 2015, два дни след като Иванишвили е подал своя иск със сходни обвинения. В началото на месеца, Credit Suisse обжалва решението на съда на Иванишвили да бъде даден статут на ощетена страна по делото.

След подадената през декември жалба, швейцарската служба за докладване на случаите на пране на пари излезе със заключение, че налице са подозрения за пране на пари в Credit Suisse. Банката отказа да коментира доклада.

 

Последни новини
Още от Акценти