Японската централна банка запази лихвата си непроменена

Коментар на Розалинд Чин от Bloomberg

Розалинд Чин в нюзрума на Bloomberg снимка: Bloomberg TV Bulgaria Розалинд Чин в нюзрума на Bloomberg снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От Японската централна банка не изненадаха като заявиха, че ще продължат с разхлабването на паричната политиката, докато не бъде достигната инфлационната цел от 2%. Освен това, както прогнозираха и повечето икономисти, анкетирани от Bloomberg, тя запази нивото на основния си лихвен процент на -0,1%. От банката казаха, че ще продължи да преследва целевата парична база от 80 трилиона йени и че трябва да внимават с ценовия тренд и че допълнително ще облекчат политиката си, ако това е необходимо.

Това до голяма степен се припокрива с очакванията на икономистите. 35 от 40 запитани са казали, че Японската централна банка ще запази политиката си непроменена, а 88% от анкетираните от Bloomberg анализатори са прогнозирали промяна в политиката, но че тя ще дойде в края на юли. Това става отчасти защото губернаторът на банката Харухико Курода каза, че тя се нуждае от малко време, за да разбере ефекта от отрицателните лихви върху икономиката. Тези мерки влязоха в сила едва през февруари тази година.

От Societe General казаха, че членовете на BoJ най-вероятно ще почакат до следващото заседание, за да оценят ефективността на скорошните мерки за облекчаване.

Бордът на банката гласува с 8 на 1 да запазят плана за паричната база непроменен. Те казаха, че световните финансови пазари остават нестабилни и инфлационните очакванията намаляха. От банката са поставили цел от 2% на потребителските цени, която се опитва да достигне и отслабващата инфлационна тенденция няма да помогне за това, въпреки въведените отрицателни лихви през януари.

 

Последни новини
Още от Акценти