Ще се поддаде ли Фед на натиск от пазара

Доколко пазарът ще натисне Фед да движи лихвите в желаната от него посока

Председателят на Федералния резерв на екрана на телевизори в Ню Йорк, САЩ на 11 февруари 2016 г. Фото: Michael Nagle/Bloomberg Председателят на Федералния резерв на екрана на телевизори в Ню Йорк, САЩ на 11 февруари 2016 г. Фото: Michael Nagle/Bloomberg

Иън Стийли от JP Morgan споделя вижданията си за това накъде ще се движи паричната политика на Федералния резерв и с мнение за това кои облигации са най-привлекателни

На къде виждате да е посоката на Фед? Колко повишения на лихвите смятате, че ще имаме тази година?

 

Нашите очаквания са, че те може да се измъкнат само с две повишения. Очевидно, следващите няколко дни ще бъдат доста интересни. Те ще трябва да намалят част от очакванията си. Те няма да могат да направят четирите повишения, които точковата таблица предсказва. Но ми се струва, че нещата изглеждат доста по-добре от последната среща насам. Мисля, че трябва да приемем това, а те се фокусират върху няколко неща, а именно – двойния им мандат за регулиране на безработицата и инфлацията. Всъщност, и двете неща изглеждат доста добре в момента.

 

Направих тази графика, тя продължава тази тема. Това, което имаме тук е приблизителна оценка на Bloomberg за нивото на доходите – средният брой часове по средната норма на час. И тя започва да спада тук. А всичко това е обвързано с продажбите на дребно. От страната на доходите в уравнението няма някакъв огромен двигател в цифрите от САЩ досега. А това, ще е компонентът, който ще доведе до решението дали да има две или повече повишения тази година. Така ли е?

 

Определено е така. Все още имаме липса на инфлация поради ръст на доходите, която всеки следи и която всеки мисли, че ще се появи. А кривата на Филипс показва, че тя би трябвало да се появява, но това може би няма да се случи в този цикъл. Но това Фед би искал да види най-много. По целия свят има хора, които биха искали да видят някаква форма на инфлация поради ръст в доходите. Но за съжаление, тя все още е доста слаба.

 

Значи, искате да кажете, че може би Фед ще се измъкне с две повишения. Но когато погледнем това, което ще предложат те, ако погледнем тези точкови таблици, според някои тези точки няма да издържат натиска на пазарните очаквания по начина, по който преди са го правили. Те няма да се приемат за чиста монета. Pimco, Blackrock и Aberdeen твърдят, че те няма да ги приемат едно към едно. А един друг експерт заяви вчера, че Фед ще трябва да свали лихвите, за да отговори на пазара. Имате ли и вие такива усещания?

 

Мисля, че определено това е така. В момента, пазарът не ги приема за чиста монета. Ако свалят лихвите веднъж, не мога да искам от пазара просто да понесе още три повишения – или поне не очаквам това тази година. Точковата графика има известен смисъл, когато те опитаха да направят указанията за движението на лихвите, че те няма да се повишават за известно време. Фед очевидно трябва да бъде водачът на американската икономика, а пазарът ясно осъзнава, че те са надценили броя на повишенията.

 

Значи, те може да променят програмата си. Дори може да пренаредят графиката. Извинете ме за каламбура с оглед на очакванията ни. Pimco обявиха много значителната си позиция. Според тях, 10-годишните американски облигации ще поскъпнат с между 2 и 2,5% тази година. Бихте ли се съгласили с това, защото Стивън Мейджър от HSBC беше тук при нас в началото на годината и той и според него щяхме да видим около 1% повишение? Така че имаме един вид настроение за спор между различните мнения. Как виждате вие нещата?

 

Мисля, че в краткосрочен план може да видите доходностите да се покачват леко, което ще даде някакво позитивно настроение за момента. Но в по-дългосрочен план...

 

Къде е върхът на този ход? В близко бъдеще поне?

 

2%-2,15% за десетгодишните книжа. Според мен, ако искате от мен мнение до края на годината, ще видим доходности на това ниво и дори по-ниско. Мисля, че в крайна сметка, Федералният резерв няма да може да вдигне лихвите толкова агресивно. Ако погледнем десетгодишните облигации за нас, спрямо останалия свят, които ми показахте по-рано – тези на Японската централна банка са на нула, дохода по немските книжа – 20-30 базисни пунктдаа. Дори дохода по безсрочните книжа спада до около 1-1,5%. Десетгодишните книжа са много привлекателни в света на ниските доходности.

 

Последни новини
Още от Акценти