Хеликоптерни пари?

Все още не сме приключили с монетарните стимули

Пак говорим за централните банки, те все така доминират разговорите. На срещата на Г20 се каза, че с това е приключено, но май не е така?

Не, определено не е така. Проблемът е, че сега се опитваме... да го кажем така: те дадоха всичко от себе си. Имам предвид казаното от Драги и т.н. Но аз по-скоро се тревожа от това, че основните индикатори сочат надолу и ако това не се промени, ако глобално настроенията не се променят, то след 3 до 6 месеца ще стоим и ще си казваме: е, това не проработи. А сега какво следва? И тогава единственото, което би ни извело напред са или хеликоптерните пари или значително количество фискални стимули.

Въпросът ми е, дали е по-добре централната банка да изненада... Ханс, само да погледнем една диаграма с нашия гост... BoJ изненада пазара, а Фед не го направиха. Те комуникират пределно ясно. Пазарът не е съгласен с Фед, но те дават ясни сигнали, а BoJ излезе с доста изненади. Накъде трябва, според вас, да поемем в този момент? Защото Курода сякаш изчерпа възможностите си, но ще подкрепи ли това икономиката?

Това е като шоковия подход. Независимо дали шоково или постепенно въвеждаш мерки. Йелън говори от доста време за това, когато стане дума за предстоящите стъпки.

Всъщност, не мога да кажа кой е успешния модел. Мога със сигурност да кажа обаче, че изглежда не сме приключили все още с монетарните стимули или поне с това, което те се опитват да постигнат. А дали подходът ще е шоков или някакъв друг, който сме обсъждали преди това, да говорим за подкрепа на икономиката, реториката няма да окаже влияние.

Исках да ви върна към хеликоптерните пари, защото ние двамата с Гай обичаме да говорим за тях, да мечтаем за тях, да съпоставяме очакванията с реалността. Колко дълъг път трябва да изминат трите най-големи централни банки, колко километра трябва да оставят зад гърба си преди някоя от тях да заговори сериозно за хеликоптерните пари?

Вероятно, в някоя от тези централни банки вече се води сериозна дискусия около концепцията за хеликоптерните пари. Бих се изненадал, ако не се води такава дискусия. Но за да бъде реално осъществена идеята трябва да е налице някаква криза. Дали ще е държава която преживява някакъв вид външен шок... каквато и да е тази криза, в крайна сметка тя ще трябва да е именно шок, който ще ги принуди да вземат решение за осъществяване на идеята.

 

Последни новини
Още от Акценти