Foxconn отново отлагат покупката на Sharp

Sharp прогнозират оперативна печалба

Централата на Sharp в Осака. Снимка: Buddhika Weerasinghe/Bloomberg Централата на Sharp в Осака. Снимка: Buddhika Weerasinghe/Bloomberg

Foxconn Technology Group отлага финализирането на сделката за Sharp Corp., защото цели да си изясни представянето на японската компания през настоящото тримесечие. Запознати твърдят, че така намалява вероятността сделката да бъде сключена до края на този месец.

Foxconn, която се съгласи да плати над 600 милиарда (5.3 милиарда долара) за контролния пакет акции на Sharp, поиска от базирания в Осака японски гигант и неговите одитори най-новите финансови резултати. Sharp бяха прогнозирали оперативна печалба от 10 милиарда йени за изминалата финансова година, която приключва в края на март, макар анализатори да оценяват оперативната загуба на компанията на 24 милиарда йени.

Миналия месец, бордът на директорите на Sharp гласува да приеме офертата на Foxconn като я предпочете пред тази на Innovation Network Corp. of Japan, подкрепен от държавата инвестиционен фонд, който възнамеряваше да плати 300 милиарда йени. Само няколко часа след решението на съвета на директорите, Foxconn заяви, че ще отложи сключването на договора, за да се запознае с нова съществена информация, която са получили от Sharp. Тази информация включваше около 300 милиарда йени потенциални задължения за преструктуриране и намаляване броя на персонала.

„Загубите на Sharp за четвъртото тримесечие са факт и няма вероятност за изненади, които да провалят дселката,“ заяви Атул Гойал, анализатор от Jefferies Group. “Това прилича на поредната маневра от страна на Foxconn.“

Условни пасиви

Според някои източници, Foxconn преговаря с банките кредиторки на Sharp в опит да намали разходите по тези пасиви. При определени обстоятелства, Foxconn може да се опита да ореже сумата от 100 милиарда йени, които беше планирала да плати на Mizuho Financial Group и Mitsubishi UFJ Financial Group за привилегированите акции, които те имат в Sharp.

Адвокатите и банкерите на Foxconn са разгледали условните пасиви и са излезли със становище, че вероятно няма да изискат съществени промени в одобрената от директорите сделка. Тайванската компания взима извънредни предпазни мерки заради направеното в последната минута признание за задълженията.

„Sharp и Foxconn не са посочили дата за подписването. И двете компании работят усилено по постигането на удовлетворително споразумение във възможно най-скоро време,“ заяви Тойодо Уемура, говорител на Sharp. Отделът за връзки с медиите на Foxconn не отговори на зададените въпроси.

Прогнозни приходи

Sharp направиха прогноза за оперативна печалба от 10 милиарда йени до края на годината, която приключва на 31 март, без да дадат предвижданията си за нетните приходи и тримесечието. Вероятно компанията ще отчете нетна загуба от 23,9 милиарда йени за последното тримесечие, гласят оценките в няколко анализа разгледани от Bloomberg.

Компанията губи пари от години и нуждата от финансова подкрепа беше в основата на миналогодишната битка между Foxconn и INCJ. На 31 март, Sharp трябва да посрещне падежа на 510 милиарда йени по различни кредитни линии и заеми. Банките поискаха спасителен договор преди разсрочването на тези заеми.

Акциите на Sharp на токийската борса днес паднаха 1,9%, но като цяло за годината са се покачили с 22%.

 

Последни новини
Още от Акценти