Експерти по киберсигурност обвиняват Бангладеш за липсващите 101 млн.

Дейвид Туийд от Bloomberg с коментар по темата

Отражение на лицето на участник в хакатона в Лондон през деквмри 2015, Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg Отражение на лицето на участник в хакатона в Лондон през деквмри 2015, Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg

Дейвид, вие следите тази история от самото ѝ начало. Кой е виновният?

Хакерите са виновни.

Разбира се!

Да, но това, което се случи с централната банка на Бангладеш, всъщност финансовият министър е погледнал към Фед и е забелязал несъответствията в действията им и е решил да ги заведе на съд. Ще водим битка за връщането на тези липсващи 80 или 100 милиона евро.

От Фед са казали, че са получили инструкции от централната банка на Бангладеш, следвали са процедурите, въвели са swift кодовете и са направили всичко необходимо. Интересно е, че една от банките, замесени в тези трансакции е забелязала правописна грешка в един от документите и това е спряло изтичането на още по-голямо количество пари.

Разговарях с хора свързани с киберсигурността в Азия и те казаха, че ако от банката са използвали необходимите протоколи, най-вероятно са щели да забележат тези подозрителни действия.

Добре, съществува ли риск от още подобни атаки?

Рискът е от подобен тип атаки, а той е най-голям точно в Бангладеш и по-специално банките там. Един от хората, с които разговарях, каза, че ако централната банка на страната е регулаторът, а самата тя е била атакувана, най-вероятно банките, които тя регулира също не са много добре защитени. Така че те трябва да бъдат много внимателни в действията си.

Какво правят другите централни банки в Азия относно сигурността, предполагам, че взимат предпазни мерки, нали?

Да, както можете да си представите... Но има данни от Австралийския стратегически институт, който публикува класация за киберсигурност и виждаме държави като Япония, Южна Корея и Сингапур. Тези държави са много внимателни за осведомеността си по въпроса, имат закони и ги спазват. Други държави не са толкова добре подготвени и Бангладеш показа, че трябва да направят още много за сигурността си.

 

Последни новини
Още от Акценти