Anbang със серия от сделки за придобиване на хотели

Дейвид Фиклинг от Bloomberg с коментар по темата

Дейвид Фиклинг от Bloomberg с коментар за бизнеса на компанията снимка: Bloomberg TV Bulgaria Дейвид Фиклинг от Bloomberg с коментар за бизнеса на компанията снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Какво знаем за Anbang, президентът им е сравняван с хора като Уорън Бъфет.

Да, така е. Компанията е частна и не се знае твърде много за нея, но е основана през 2004. Някои от компаниите-основателки са Shanghai Automotive и Sinopec, но в момента дяловете им са намалели до под 10%.

Според документи от 2011, основните акционери са други групи, но не всичките са популярни.

Ясно е, че президентът на компанията Ву Сяохуей е човек с изключителни връзки - близък приятел на Стив Шварцман от Blackstone, но това дори не е най-интересното. Според местни вестници, жена му е внучката на Дън Сяопин, а съществуват и връзки с хора като Чен И, който е един от генералите на Мао и бивш кмет на Шанхай, както и Джу Жундзи, който също е бивш кмет на града, а след това и министър председател на Китай.

Добре, те купиха Waldorf Astoria, насочили са се и към Strategic Hotels и Starwood, защо искат всички тези хотели, Дейвид?

Ако наблюдавате китайската икономика, едно от нещата, което не можете да пропуснете е обема на външния туристопоток. Миналата година, мисля, че той беше оценен на 230 млрд долара и все още се увеличава. Това е най-големият туристически пазар на света, където със сигурност бихте искали да участвате. Тези хора не са единствените, които са забелязали това. Имайте предвид, че приходите от хотелски стаи в САЩ се увеличават. И двете сделки, в които участват те, Blackstone и Marriott вече бяха във фаза на консолидация. Освен това в Китай има огромен брой на сливания и придобивания на стойност около 100 млрд долара за това тримесечие. През третото тримесечие на 2015, обявената стойност на сливанията и придобиванията беше по-голям от излишъка по текущата сметка. Така че в индустрията се случват много неща, а недвижимото имущество е един добър актив.

Какви са рисковете за Anbang, споменахте, че те не са най-добрите преговарящи?

Да, така е. Изглежда, че плащат много повече. И при двете такива сделки, те идват след като предишен играч почти е финализирал сделката, така че изглежда, че те нямат парични затруднения. Другият въпрос е, че застрахователните компании бягат от недвижимото имущество. То е много ликвидно и представлява около 0,7% от портфейла на застрахователите в САЩ през 2014.

Те купуват много недвижими имоти и е малко неясно какво ще стане в случай на криза и ако им се наложи да ликвидират много пари наведнъж.

Още нещо, което аз виждам тук е, че има компании като Berkshire Hathaway, с които Anbang е сравнявана, както и SONY, които имат голямо застрахователно влияние и го използват, за да финансират структури от типа конгломерати.

Тъй като Anbang е частна компания, не е ясно какъв е бизнес моделът им. Ако те са нормален застраховател, изглежда, че са инвестирали твърде много в недвижимо имущество. Ако са повече конгломерат, като Berkshire Hathaway, може би това е по-подходящ модел за тях.

 

Последни новини
Още от Акценти