UniCredit: Очаквайте спад на юана спрямо долара

Очаквания за китайския юан и мнение за това как Китайската народна банка подкрепя валутата си

Движението на курса на юана. Фото: Bloomberg.com Движението на курса на юана. Фото: Bloomberg.com

Директорът на UniCredit за глобалните валутни пазари, Василейос Йонакис с мнението си в интервю за Bloomberg за движението на китайския юан и за това как местната централна банка се справя със задачите си.

 

Какво очаквате от китайските власти тогава, защото както научихме от Стивън Енгъл, картината е доста сложна за валутата. Имам една класация тук, която показва в бяло представянето на китайската валута спрямо долара – с доста малко изменение в сравнение с началото на годината, а дори има и засилване през последните седмици. Но ако проследим юана спрямо кошница от валути, а китайските власти искат да ни насочат вниманието именно натам, през последните 2 седмици дори наблюдавахме известно отслабване на юана спрямо тази кошница от валути. И така, на къде е насочено вниманието ви тук?

 

Мисля, че това, което показвате е по-мащабно отслабване на долара и това е валидно за последните месец - месец и половина. Що се отнася до китайското ренминби, напълно ясно е, че вниманието на властите се е насочило към кошница с валути. Те биха искали да видят известна стабилност, а още по-добре леко отслабване...

 

Това поне го имат вече...

 

Да, точно така. Мисля, че това ще продължи. Това, което е важно за Китайската народна банка, което трябва да знаем, е че там се учат на принципа „опит-грешка“. През последната около 1 година, като напр. през август, подозирам, че хаосът, който те предизвикаха на пазара беше доста неочакван за тях. Те не са планирали точно това да направят. Затова е важно да помним, че с преминаването през тези фази, когато централната банка се учи от грешките си, нивата на долара в Китай до голяма степен се нормализираха на едно по-ниско ниво. Затова, предполагам, че оттук-нататък ще има поетапно обезценяване на юана спрямо кошницата.

 

...спрямо кошницата. А какво ще кажете за курса спрямо долара? Тук нещата имат две страни, разбира се – от една страна е доларът, от друга – Китай. Защото хедж-фондовете харесваха тази търговия и залагаха на слабостта на валутата, а някои продължават да го правят.

 

Като цяло, това ще зависи от това как доларът върви спрямо другите основни валути, но все още очаквам юанът да отслабва по отношение и на долара. Твърдя това, защото Китай се приближава към по-либерална капиталова сметка. А в рамките на този процес, в Китай ще продължи отлива на капитали. А в тази среда, ще имаме известна нестабилност междувременно, но виждам основанията за допълнително обезценяване.

 

Когато говорите за учене от грешките – как оценявате опита им досега, що се отнася до ефекта от изявленията им, опитите им да спрат изтичането на капитали, дори и като се намесват на валутните пазари? Какво видяхте да научават те от натрупания опит?

 

Те определено научиха едно нещо и то бе, че китайските фиксинги на долара бяха тълкувани с огромно значение от пазара, а в тази връзка, мисля че те се насочват към много по-добри територии. Не знам, но ако ме питате да им дам оценка от 0 до 10, вероятно ще им дам 7.

 

Последни новини
Още от Акценти