Курода трябва да отправи ясно послание

Тази седмица се очакват решенията на централната банка

Какво би могъл да научи Курода от Марио Драги след случилото се миналата седмица?

Мисля, че миналата седмица господин Драги свърши добра работа. Да припомня, че изказването му беше „голямата базука“ - той заложи на ускоряването на инфлацията и ръста на икономиката. Но на пресконференцията след това, той вмъкна една забележка...

Като кофа със студена вода...

Точно така. Той каза, че не счита, че негативните лихви могат да паднат още и това подкрепи еврото, което понижаваше котировките си, подкрепи пазарите след първоначалната реакция каквато се очаква при по-гълъбово ориентирани ходове. Но Курода е в различна ситуация, защото има повишена чувствителност към икономиката на Япония, а и той не иска да види по-силна йена, а и се надява на оживление на борсовите пазари. Така че, каквото и решение да оповести тази седмица, той иска да е сигурен, че то ще е лишено от противоречия и че пазарите ще поемат в посоката желана от него и няма да направят обратен завой.

Видяхме какво се случи през януари, когато той въведе негативните лихви, как всичко се върна обратно. Но колко важно е посланието на Курода за придържането към едно такова еднозначно решение?

Това е ключов момент. Тази реакция на пазарите, която споменахте е причината той да иска да отправи еднозначно послание, защо всъщност иска пазарите да поемат в желаната посока това лято. Мисля че, Курода трябва да бъде пределно ясен, дори ако BoJ не предприеме ход тази седмица, неговата политика по отрицателните лихви е правилна стъпка за Япония. Той трябва категорично да поясни защо предприе тази стъпка през януари. Не забравяйте, че тази мярка беше огромен шок през януари, защото се бяха отказали, Курода вече беше казал, че отрицателните лихви не са решение за Япония. Този ход не се радваше на популярност в Япония, нито сред домакинствата, нито сред законодателите, нито сред бизнесмените.

Така че, тази седмица той трябва да препотвърди своята политика и да даде ясно да се разбере, че BoJ стои зад нея и няма да отстъпи от позициите си.

Знаем, че гуверньорът не обича да определя политиките си по време на непрекъснати срещи. Какво да очакваме от тази среща?

Мисля, че хората очакват от него по скоро насоки, като например кога може да се очаква следващия ход, дали ще има такъв сигнал. Икономистите обсъждат такава вероятност за юни или може би юли. Той трябва да даде ясен сигнал, дали смята, че негативните лихви работят, кои индекси смята че показват ефикасността на тези лихви и разбира се, какво би предизвикало едно решение за още по-голямо понижение, ако се наложи. Или пък ясно послание, че няма да се оттеглят от негативните лихви и ако се наложи ще ги понижат още. Мисля, че това искат да чуят пазарите през тази седмица.

 

Последни новини
Още от Акценти