Изчерпа ли ЕЦБ възможните стимули?

Шон Осбърн, директор в Scotiabank пред Bloomberg Canada

Предизвикателството е налице и мисля, че както видяхме в Канада, има граница до която монетарните политики могат да бъдат ефикасни и вероятно и ние скоро ще се сблъскаме с това. Днес вероятно станахме свидетели на последното усилие на Европейската централна банка да вземе много агресивни мерки. Но това не означава непременно, че виждаме края на стимулите. По-скоро такава е интерпретацията на думите на господин Драги от страна на пазарите.

Вие какво мислите?

Изявлението, че лихвите няма да паднат не означава, че няма да се провежда политика на улеснения. Те могат да направят повече и това не изключва допълнително орязване на лихвите, ако се наложи. Така че, вероятно пазарът тълкува прекалено крайно това сваляне на лихвите.

Европейските банки, като всички банки, очевидно са механизмът, който придвижва парите и те трябва да са стабилни, за да работи този механизъм. Какво е мястото на банките в крайна сметка? Видяхме, че цените на акциите се покачиха, но все още има притеснения за европейските банки и възможностите им да придвижват пари.

Затова и смятам, че трябва да обърнем повече внимание на пакета от целеви дългосрочни рефинансиращи операции. По същество, това означава, че на банките ще се плаща повече, за да дават повече заеми. А както вече видяхме в Англия, това е силен стимул кредитите да се насочат там, където пазарът има нужда да бъдат.

Надявам се това да проработи, но трябва да се случат и други неща, за да се задвижи икономиката в Еврозоната. Видяхме, че прогнозите на централните банки бяха коригирани надолу и очакваният ръст за тази и следващата година спадна с 2-3 десети от процента. Така че забавеният ръст ще продължи да е налице. Затова и казвам, че от тази гледна точка нищо не се е променило. От една страна в Европа имаме бавен ръст, още улеснения от ЕЦБ, а от друга в САЩ имаме стабилен ръст или поне сравнително силни фундаменти. И все пак, съществува риск от затягане на политиката, което ще стане скоро, ако не и още другата седмица.


 

Последни новини
Още от Акценти