Защо Индонезия?

Страните от АСЕАН привличат инвестиции

Защо сте скептик за Корея?

Често на Корея се гледа като на лицето на световния ръст, но корейската икономика е непосредствено обвързана с успеха на Китай. Забавянето в китайската икономика е особено видимо, ако погледнем данните за износа на Корея, например. Износът на Корея намалява вече 14 поредни месеца. Въпросът за лихвените проценти в Корея се свеждаше до дебата: ще свалим лихвения процент, защото искаме да стимулираме икономиката или ще го запазим, защото искаме да намалим износа на капитали? Дебатът беше доста сериозен, но сега централната банка реши да запази лихвения процент, за да предотврати именно износа на капитали от Корея.

Щом има износ на капитали, къде отиват парите?

Добър въпрос. Всъщност, както е видно и от анализите на Bloomberg, голяма част от парите се влагат в икономиката на АСЕАН и най-често в Индонезия. И докато показателите за Корея изглеждат слаби и месечния и годишен тренд е за спад, то за Индонезия прогнозите са много позитивни с положителен месечен и годишен тренд. Страните от АСЕАН стават все по привлекателни за инвестиции.

Какво развитие ще има? Вие казвате: трендът ти е приятел, не се бори с него.

Да, Индонезия е най-добре представящия се пазар на акции в Азия. Това се потвърждава и на валутния пазар, където индонезийската рупия е втората най-силна валута спрямо американския долар. Явно в Индонезия се вливат капитали, но и политическата ситуация се промени. Преди време се смяташе, че политическият риск е твърде висок в Индонезия и пазарът гледаше скептично на това дали президентът Видодо ще изгради стабилна основа на властта си, така че да може да проведе реформи. Напредъкът беше бавен, но изглежда вече той е успял да консолидира властта и всъщност прави много полезни неща по отношение на инфраструктурата на страната, а и той се обяви за допълнително намаляване на лихвения процент, което ще доведе до бум в икономиката. Много държави биха искали да са в тази позиция и да могат да си позволят да свалят лихвения процент. Индонезия е една от страните, която има достатъчно възможности, за да си позволи снижаване на себестойността на капитала.

Това ме кара да попитам и за Сингапур, защото там обикновено се вливат много индонезийски капитали. Има ли признаци за връщане на тези капитали от Сингапур към Джакарта?

Да, всъщност наблюдава се такова връщане. Всичко е въпрос на автоматична обмяна на информация, опрощаване на данъци. Така че дори и само по тази причина, все повече хора връщат и декларират активите си, които преди това са държали в чужбина, обратно в Индонезия. Ако разгледаме Сингапур, като място за инвестиции, прогнозата там е за спад както на валутния, така и на финансовия пазар, защото икономиката на Сингапур също е силно обвързана с тази на Китай, за който се смята, че ще продължи да има трудности. А икономиката на Индонезия е самостоятелна национална икономика, с национални стимули за икономиката и е напълно логично да се пренасочат част от средствата от един портфейл от Сингапур към Индонезия.

Погледнете и положението на сингапурския долар на валутния пазар – индонезийската рупия отново е най-добре представящата се валута. Така че тук отново трендът е ваш приятел.

 

 

Последни новини
Още от Акценти