Защо инвеститорите мразят акциите?

Какви са факторите за движението на акциите на пазарите в момента

Монитор на пода на Нюйоркската фондова борса, Ню Йорк, САЩ, 7 март 2016 г. Фотограф: Michael Nagle/Bloomberg Монитор на пода на Нюйоркската фондова борса, Ню Йорк, САЩ, 7 март 2016 г. Фотограф: Michael Nagle/Bloomberg

Мнението на Главният инвестиционен директор за акциите на Allianz Global Investors, Люси Макдоналд за факторите, които движат пазара на акции и предпочитанията на инвеститорите, както и някои прогнози за движението на активите.

 

Изминаха 7 години от началото. Инвеститорите мразят акциите. Обяснете защо.

 

Ако погледнете на къде се бяха насочили настроенията напоследък, да – съгласна съм, че инвеститорите мразят акциите. Но ако погледнем оценките на пазарите, те не са подценени. Затова, мисля, че те са клас активи, който не се харесва. Но там, откъдето идваме, определено имахме фантастична поредица през последните 7 години, която се дължеше основно на ликвидността, на промени в рейтингите, а не толкова на възстановяването в печалбите. Такива възстановявания се случваха, но те бяха основно след преоценки, прекомерна ликвидност и много ниски лихвени проценти.

 

Откакто Федералният резерв прекрати количествените улеснения, акциите не се справят добре. Всъщност, повечето класове активи не вървят добре. Банките се сриват. 2% ръст на S&P, 20% спад. Има доста волатилност – прав ли е той да казва това?

 

Нашето очакване е, че ще имаме волатилност настрани, защото пазарът не е наистина надценен. Щатите изглеждат донякъде надценени, но останалата част от света не е. Затова, не толкова сериозна подкрепа за оценките, но не и прекалено надценяване. Печалбите общо взето се движат без особена промяна в момента, след като се възстановиха много добре, като изключим някои фирми в петролния сектор, някои валути, но в общи линии – нещата там са без промяна.

 

Да, денят беше изключителен. Акциите на минодобивните компании бяха напълно разбити, като спадат с 15-16%. Вчерашният ден отбеляза ли края на скорошното повишение? Знам, че си говорим за конкретни стъпки, но въпреки това. Имаше наистина добро, подходящо за търговия повишение при някои от тези акции.

 

Ако говорите за краткосрочната търговия, всичко това удари краткосрочната съпротива, така че вероятно това е така. Наистина имаше много резки движения при някои от тези акции, някои от които притежаваме, а други – не притежаваме. Нещата изглеждат, сякаш се натъкнахме на прекален песимизъм, а след това имахме възстановяване след това, което наистина не е изненадващо, защото често става така. Така отново стигаме до това, което мисля, че ще е най-вероятният изход – доста движение настрани с голяма волатилност. Защото има несигурност относно политиката, несигурност за суровините, несигурност относно китайската валута по-конкретно. И така, несигурността води до волатилност. И няма тези големи стимули, които имахме, за да вдигнат наистина цените на активите. Така изглеждат нещата за нас. Ще трябва да сте активни, ще трябва да намерите правилните акции, или правилните региони, или правилните валути. Ще трябва наистина да потърсите, за да намерите добра възвращаемост.

 

Последни новини
Още от Акценти