Какво се крие зад срива на пазара в САЩ?

Бил Стоун от PNC Wealth Management пред Bloomberg

През този месец видяхме най-лошия ден за Dow и S&P, игрите около йената, различни убежища като облигации... но вие казвате, че е твърде лесно да обвиняваме Китай. Какво всъщност се случва?

И ние като всички останали се опитваме да печелим, но видяхме как S&P 500 спадна с още 11% спрямо ниските си нива от февруари, а петролът слезе с 40% под нивата си от февруари. Това беше спад в унисон. Смятам, че наистина имаме нужда от спирачка каквато наблюдавахме днес. Вероятно можем отдадем случилото се на търговските данни от Китай, но също и на всичко останало. Изминахме целия път от свръх разпродажби до свръх изкупуване. Време е да си поемем дъх, особено преди предстоящата среща на ЕЦБ.

Всички сме в очакване. Вие винаги сте били оптимист. Миналата година казахте, че сте оптимист за четвъртото тримесечие, оптимист бяхте и в началото на годината дори по време на големите разпродажби. Как виждате ръста в печалбите? Някои прогнозират едноцифров ръст и смятат, че най-хубавото вече е в миналото?

Мисля, че сме единодушни за едноцифровия ръст и това са очакванията. Права сте що се отнася до скоростта на нарастване на някои печалби няма да е същата, но ако се замислите, когато ви се изплати ръста на печалбата и добавите дивидентите към нея ще имате по-добра възвръщаемост отколкото при американските облигации или парите в брой. Е, облигациите са зле навсякъде по света. Така че, относителната стойност е налице. Смятаме и, че изгледите са добри, ако приемем, че американската икономика продължи растежа си както и досега и световната икономика също покачи ръста си.

През февруари заявихте в един доклад, че очаквате Фед да остане предпазлив докато трае изслушването пред Конгреса. Но другата седмица предстои срещата на Фед, тази седмица е срещата на ЕЦБ, а в момента ЕЦБ е затруднена, защото попада между Фед и BoJ. От една страна Фед не са склонни на още парични облекчения, докато BoJ е на противоположната позиция, а изглежда Китай е готов за още облекчения. Какво очаквате от централните банки?

Определено ЕЦБ ще предприеме нещо, но трябва много да внимава как ще се повлияе финансовата им система, защото това ще определи реакцията на финансовите пазари. Така че, ако решат да увеличат значително негативните лихви и хората се тревожат как това ще затрудни финансовата им система или банковата система, наречете го както искате, то това може да повлияе негативно на пазарите. Те ще се опитат да балансират с покупка на корпоративни дългови книжа или други инструменти.

Що се отнася до Фед, през март не може да се очакват някакви действия. Смятаме, че няма шанс да предприемат някакви промени. Очевидно ще продължат да бъдат предпазливи, ще заявят, че са дискутирали оживено, което вероятно ще е така, но ние смятаме, че ще предприемат нещо едва през юни.

Оставаме в щатите, в кои сектори търсите добрите покупки, при положение, че наблюдаваме рецесия в индустрията в САЩ и някои части от света? Все още ли са привлекателни акциите на компании за потребителски стоки и технологични компании?

Интересно е, че заговорихте за това. Търгувахме тези акции доста време и наскоро се ориентирахме по-дефанзивно, защото както казах, ралито продължи дълго. Така че, в момента сме заложили на акциите на комунални компании и на компании за потребителски стоки. Очакваме известно успокояване, като това от днес, което ще е благоприятно за тези по-стабилни сектори. Но не бих се изненадал, ако се завърнем и към малко по-агресивно пазарно поведение, но в момента смятаме дефанзивното поведение за по-логично.

 

Последни новини
Още от Акценти