Фиктивен износ прикрива източване на милиарди юани

Внос на стоки "фантоми"

Само няколко дни след като базираната в Швейцария Банка за международни разплащания изрази опасения по повод изтичането на капитали от Китай, новите търговски данни насочиха прожекторите към един канал за източване на милиарди юани – стоките фантоми.

Резкият скок в отчетения от Китай внос от Хонконг стана породи съмнения за манипулирани фактури. По този начин, от страната се изнася капитал в момент, когато всички се страхуват, че юанът ще продължи да се обезценява. Данните за февруари, които се публикуваха във вторник, показват, че този внос е нараснал с 89% спрямо същия период на миналата година, въпреки че като цяло вносът има спад от 14%. През януари ръстът не е бил толкова впечатляващ, но икономисти твърдят, че покачването през последните месеци следва определен модел, който показва, че компании използват каналите за търговия, за да плащат раздути цени за различни стоки или направо да плащат за несъществуващи стоки.

„Има огромно нарастване на плащанията,“ коментира от Хонконг Андю Колиър, независим анализатор на китайските пазари. „Както частни, така и държавни фирми са готови да използват всеки наличен инструмент, за да раздуят плащанията към чужбина.

Износът на капитали от Китай се увеличи през 2015, тъй като инвеститорите се разтревожиха, че политиците ще оставят юана да продължи да отслабва, за да компенсират забавянето в икономиката. Тогава Китайската народна банка заяви, че обмисля промяна във валутната си политика и похарчи милиарди, за да защити цената на юана.

„Желанието на търговците да увеличат вложенията си в чужда валута, доведе до изкривяване на официалните данни за търговията на Китай,“ писа икономист от финансова консултантска къща от Лондон. „Анализът ни показва, че мащабът на проблема може да е нараснал експоненциално.“

От Bloomberg оценяват тези незаконно изнесени капитали на приблизително 1 трилион щатски долара за 2015.

Китай е признавал за проблеми с фалшиви фактури и през 2013. Тогава правителството заяви, че данните за вноса и износа на страната са надценени, заради фалшифицирани фактури с цел внасяне на капитали. Данните за търговията от декември показват, че тази практика отново процъфтява, но този път, за да се изнасят пари.

Не всички пари, които излизат от Китай спадат към графата „бягство на капитали“. Много китайски компании придобиват чуждестранни компании, а един нов анализ на Банката за международни разплащания стига до заключение, че разплащания на задължения и намаляване на депозитите в юани също са част от изходящия паричен поток.

Изтичането на капитали от Китай породи и два различни наратива, заявиха анализатори от БМР. В единият се говори за инвеститори, които масово разпродават континенталните си акции, а в другият за китайски фирми, които погасяват задълженията си. Това, за което обаче не се говори и в двата случая е свиването на депозитите в юани в извън континенталните банки.


 

Последни новини
Още от Акценти