Временен скок

Наблюдателите на Bloomberg за скока в цената на желязната руда

Какво стои зад повишеното търсене, а оттук и повишената цена?

Едната причина са късите позиции, а другата е повишеното търсене на крайния продукт, а именно стоманата. Цените на стоманата се покачиха от началото на годината, отчасти заради очакванията за силен сезон през март и април.

Значи всичко се свежда до фундаментите. Има ли повишение на търсенето?

Всъщност, все още не, защото смятаме, че това търсене е само временно. Ако разгледаме всички държавни проекти, търсенето не се е променило значително. Ако разгледаме цените, не виждаме смисъл в орязването на доставките от рудодобивните компании. С оглед на баланса търсене – предлагане, ние смятаме, че този ръст при желязната руда няма да е продължителен. Това просто е слабо раздвижване на пазара.

Но движението се случи толкова бързо, а знаете, че често един скок е твърде бърз и твърде рязък. Такова ли вашето усещане?

Да. Ако погледнем анализите на Bloomberg, то пазарът все още е в период на спад, а ако разгледаме кривата на прогнозните цени на желязната руда тя не показва подобрение. Бих казала, че скокът е предизвикан по-скоро от пазара, отколкото от фундаментите.

Да видим и Vale и Fortescue. Говори се, че Vale може да купи 15% дял от акциите на Fortescue. Може ли това да има влияние върху цената на желязната руда?

Разбира се. Това би помогнало за присъствието на пазарите на тези две компании и особено за продажбите им в Китай, защото Fortescue продава руда с 58% съдържание на желязо, а Vale продава в Китай руда с 66% желязно съдържание. Съчетаването на техните два типа руди би им помогнало в продажбите за Китай, който е най-големият потребител на желязна руда. Разбира се, купуването на такава смесена желязна руда ще помогне на клиентите им да намалят оборотния си капитал. Това ще са краткосрочните ползи за пазара.

 

Последни новини
Още от Акценти