Може ли лирата да се покачи въпреки вота за Brexit

Какво е влиянието на различните фактори върху британската лира и прогнозите за движението на британската валута

Дейвид Камерън, британският премиер, отива на среща на среща на европейските лидери в Брюксел, Белгия, 19 февруари 2016 г. Фотограф: Jasper Juinen/Bloomberg Дейвид Камерън, британският премиер, отива на среща на среща на европейските лидери в Брюксел, Белгия, 19 февруари 2016 г. Фотограф: Jasper Juinen/Bloomberg

Мохамед Шукеир от Kleinwort Benson споделя виждането си за движенията на британската лира и влиянието им върху местната и световната икономика в разговор с Ханс Никълс и Гай Джонсън в студиото на Bloomberg:

Мохамед, когато погледнеш тези коментари от Шойбле или от други хора от проверопейските кръгове във властта във Великобритания, колко ефект действително те ще имат върху гласуващите във Великобритания?

Вижте, през следващите няколко месеца ще видите доста политици да направят важни заявления за това как те се чувстват относно референдума, както във Великобритания, така и по света. В основата си, електоратът ще реши, воден от това, което е важно за него. И определено, на карта са заложени някои ключови въпроси – независимо дали е икономиката или имиграцията. Така че, тези заявления само ще добавят към дебата и ще допълнят колорита, но като цяло – хората гледат към други неща, които са много по-важни за тях, а не само към големите заявления от политиците.

Да, обожавам факта, че германците играят доброто ченге, а французите са лошото ченге. Кой би го помислил?

Обясни ни как да оценим следния въпрос – най-очевидният начин да направим това е чрез лирата-стерлинг. Това е важният, ликвиден, лесен за търгуване актив. Но от друга страна, има двойка. Евро-стерлинг... има последствия за другата страна. Пазарът доста бързо реализира спада за лирата, но доста по-бавно включи риска за останалата част от еврозоната. Разкажи ни какво мислиш за това.

Точно така. Валутата, очевидно, е едно от местата, където тази несигурност се проявява. А през последните месеци и година, видяхме стърлинга да понася доста натиск. Той вече спадна с 20% от...

Това трябва да е страхотно за икономиката, нали?

Може би да, но това също е признак, че няма доверие в икономиката от друга страна. Наистина има износители, които определено ще имат полза от това, но човек трябва да погледне под повърхността, да оцени политиката си по хеджиране и дали всъщност се възползва от евтиния паунд. Според нас, лирата вече направи големия си ход, който вече отрази доста от тези неща. Така че това не е непременно времето да продължите да сте негативни спрямо лирата, като се имат предвид движенията ѝ.

Това е интересно. Значи, смяташ, че по-голямата част от спадът в курса на лирата е изчерпан, а смяташ ли че сме достигнали до успокояване, а вероятно и до потенциално покачване?

Потенциално – да. Това са два противоположни възгледа. Вече видяхме големите ходове. Има преобладаващо мнение, че валутата ще отслабва още и това дава възможност всъщност да се заеме обратната позиция и да се очаква повишение. Всъщност, ако погледнете от обявяването на референдума, въпреки че лирата беше подложена на натиск – тя се възстанови оттогава. Така че, очевидно това беше краткосрочен ход, но това няма да го спре да се развие в нещо по-дългосрочно.

Последни новини
Още от Акценти