Абеномиката на прицел

Анди Шарп от Bloomberg за решенията на Шиндзо Абе

Какви са оценките?

Оценките показват, че Абе е получил пет от десет точки за провежданите икономически политики. Да се върнем назад и да видим какво обещаваше той преди три години, когато дойде на власт. Тогава той обещаваше дръзки парични облекчения, заработи заедно с Курода и удържа позициите си по паричните облекчения.

На теория се предполагаше, че тази монетарна платформа в съчетание с фискалните разходи трябва да дадат на Абе време, за да осъществи най-трудните структурни реформи, така наречените „три стрели“ и да възстанови производителността и конкурентоспособността на Япония. Той се опита да реформира трудовия пазар, затънал в нормативни разпоредби от шестдесетте години на миналия век, да назначи повече жени на ръководни постове и т.н.

Трябва да се отбележи, че той отбеляза напредък в някои области като селското стопанство, където подпомогна реформите на пазара. Прокара и споразумението за Транстихоокеанско партньорство (ТТП), което все още не е ратифицирано. Освен това, в следствие на монетарната му политика, йената отслабна и изстреля корпоративните печалби до рекордни нива.

Проблемът е, че се е провалил в повечето си обещания за ръст в икономиката. Разминаванията са драстични, а вдигането на данъка върху продажби през 2014 подпомогна навлизането на икономиката в рецесия. Накратко, той не използва политическия си капитал и времето, което си спечели с паричните облекчения, за да вземе някои трудни решения.

В проучването видяхме, че вътрешната му политика е оценена на 4,6 точки от 10. Какво следва по-нататък за Абе?

Определено, по отношение на икономиката, пред него стоят три важни решения, които може да вземе през следващите няколко месеца.

Първо: дали ще вдигне отново данъка върху продажби с 0,2% както е планирано. Явно Япония се опитва да запълни дупката на огромните си финансови дългове и дефицит. Но може и да вещае риск от нова рецесия, което не се вписва в плана му. И така, първото решение е за данък продажби.

Другото решение е чисто политическо. Дали Абе трябва да предизвика през лятото внезапни избори за долната камара на парламента, докато опозицията е разединена. В момента това е обсъждана тема в Япония. През юли предстоят избори за горната камара. Един от вариантите е да се проведат избори едновременно за двете камари.

Последното решение, което трябва да вземе е дали да увеличи финансовите стимули през първите месеци на тази година, преди изборите.

Общо взето, в момента разполагаме с повече въпроси, отколкото отговори.

 

Последни новини
Още от Акценти