Спад с 10% в цените на имоти в Хонконг

Очаква се спадът да достигне 30%

Какво се крие зад този срив?

Наблюдава се спад във всички сектори. Имаме забавяне в икономиката. Получихме прогнози от анализатори на пазара на недвижими имоти и те твърдят, че цените могат да се понижат с 30% до края на годината.

Това е драстичен спад. Но има доста мерки, които властите могат да предприемат, за да смекчат срива или поне така се твърди.

Може и да е така, но до момента, позицията на официалните лица в Хонконг е, че те няма да се намесят, за да облекчат ограниченията по отношение на недвижимите имоти. И се получава така, че хората си казват: „Защо да купувам сега, когато цените ще паднат след шест месеца или година?“

Това е дефлационен аргумент, нали?

Да, точно така.

А има ли сегмент от този пазар, който е имунизиран срещу срива?

Офисите, бизнес имотите се справят много добре. Китайски компании идват тук и купуват на рекордни цени. Миналата година дойде Evergrande и закупи бизнес имоти на рекордни цени. Друга китайска фирма, Everbright, купи миналия месец имоти за  10 милиарда HKD. Така че, явно този сектор е имунизиран срещу забавянето.

Четох преди няколко дни за един имот... говоря за жилищен имот и докато се появи на пазара... за колко беше продаден? За 2-3 часа?

Продадоха го за 3 часа!

Да поговорим за този сегмент – супер луксозните имоти.

Макар да се продаде много бързо, цената беше по-ниска от прогнозираната от анализаторите, които очакваха имота да се купи за 1 милиард или повече хонконгски долара, но покупката стана за 830 милиона HKD. Така че, виждаме как тези имоти не достигат рекордните цени, които имаха в миналото. По-скоро бих казала, че има известно разколебаване сред богатите купувачи на супер луксозни имоти.

 

Последни новини
Още от Акценти