Най-добрият приятел... на инвеститорите

Фред Муауад, президент на Mouawad Со. пред Bloomberg

Фред Муауад на Международното бижутерийно изложение в Хонконг, Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg Фред Муауад на Международното бижутерийно изложение в Хонконг, Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Бижутерийната и диамантената индустрия преминават през много различни цикли и се влияят силно от икономиката. Последните две години бяха трудни, бих казал че в известна степен и тази година ще бъде трудна. Мисля, че за първи път преживяваме такова забавяне в световната икономика, че нито един бижутериен пазар не процъфтява.

Как повлия на индустрията забавянето на китайската икономика?

Наблюдаваме поляризация в индустрията. В евтиния сегмент обемите на продажби са добри, все още можете да продадете и уникати, но в средния сегмент виждаме трудности.

Колко пари държа в ръцете си?

В момента държите 13 милиона долара.

Божичко! Каква е разликата между една добра дългосрочна инвестиция и една не толкова добра?

Ако ще влагате в скъпоценни камъни, добре е да се прицелите в най-редките екземпляри. Този диамант е 50 карата, клас D-Flawless, като „D“ означава, че камъкът няма цвят. Това е най-добрият възможен клас по отношение на цвета, а „flawless“ означава, че няма никакви инклузии. Майката природа създава много диаманти, но много малко от тях са наистина чисти.

Ако го сравним с този до него, той е по-малък, но и има жълт оттенък и се среща доста по-често от безцветните диаманти. Ако обмисляте инвестиция в уникати, колкото по-висок е цветния клас, толкова по-рядък и по-скъп е един диамант. Така че, бих избрал 50-каратовия диамант.

Този за 13 милиона... Знам, че вие имате много доставки за кралски особи от Близкия изток, но като се има предвид срива в цените на петрола, как се промени поведението им на купувачи?

Хората разбират, че пазарите се променят, че петролът може да запази ниските си цени известно време и затова те се насочват към различни инвестиции. Смятам, че това скъпоценните камъни са може би най-добрата инвестиция. Защо? Защото са малки, преносими, леки, с много висока стойност спрямо размер и тегло.

Знам, че вие сте правили уникалните приказни сутиени за Victoria's Secret, които се продават за колко... знам, че единият беше 11 милиона долара. Кой ги купува?

Продадохме един. Това е по-скоро колекционерски предмет. Общо взето ги правим заради естетиката, заради шоуто и ги съхраняваме при нас. В същност, този, който направихме за дефилето през 2015 все още е наша собственост и вероятно дълго ще го съхраняваме във фирмения музей.

 

Последни новини
Още от Акценти