Икономиката в еврозоната бележи ръст

Рецесията в САЩ няма да се състои

Каква е позицията ви на фона на всички дебати за цената на петрола? Каква е позицията ви по отношение на високо доходните американски дългови книжа? През последните седмици се фокусирахме над спада в цените на петрола.

Ако се замислите, това определено беше шока от изненадата, а ако погледнете от страната на търсенето, по-рано тази година на пазарите се говореше за рецесия в САЩ. Това изглежда много, много малко вероятно особено като видите данните за пазара на труда, които излязоха в петък. Рецесията изглежда е малко вероятна в САЩ тази година, което прави високо доходните облигации много привлекателни както американските, чиято доходност е близо 9%, така и европейските дългови книжа, които макар и с по-ниска доходност от около 5,5%. И при отсъствието на рецесия и на двете места, в същност получавате доста висока компенсация, защото и общия процент на необслужени дългове ще е много нисък.

Разполагаме с графика от Moody's, която показва напрежението по отношение на ликвидността на тези, които оперират в американския енергиен сектор. Заради напрежението по ликвидността пред което е изправен този сектор на високо доходните книжа вероятно предпочитате европейските пред американските играчи?

Определено това е нашата посока. Ясно е, че има много рискове във високо доходните облигации на енергийния сектор в САЩ. Ако разгледаме европейския пазар на дългови инструменти, там има много малко енергетика, процентът е пренебрежим. Така че, пазарът се състои от две части: износителите, които се възползваха от силния долар и слабото евро, а една друга голяма част е фокусирана върху вътрешно европейския пазар. Тук имаме ръст от 1,5%, не е супер впечатляващ, но сме далеч от рецесията.

По отношение на държавните дългови инструменти в Европа, кое предизвиква притеснението ви - спредовете по периферията, например Португалия или доста ограничената политическа нестабилност в Испания и Португалия? Доколко се тревожите, че можем да станем свидетели на покачване на спреда при периферните европейски държавни облигации?

Ако разглеждаме периферията на eврозоната, това според нас си е истинска сделка. При тези държави, независимо дали говорим за Испания, или Италия, по наше мнение спредът ще намалее наполовина спрямо сегашните си нива. Това звучи супер амбициозно.

Това се отнася до тези периферни държави?

Да, напълно. Като помислите как се търгуват 10-годишните облигации на Германия, да кажем при 150 базисни пункта, които спокойно могат да намалеят наполовина след 12 месеца. Ключът тук е ЕЦБ. Вече сме в ситуация, при която ЕЦБ изкупува повече облигации, отколкото се емитират. Така че, налице е базов дисбаланс в търсенето и предлагането.

И това ви кара да изпитвате доверие в европейските финанси?

Пълно доверие. Всички европейски дългови финансови инструменти са на много привлекателни цени. И това не се отнася само за първостепенните дългове, но и за подчинените.

КоКо облигациите?

И за тях също. Помислете какво става с европейските банки: намаляване на използването на заемния капитал, нараства собствения им капитал и икономиката в eврозоната бележи ръст. Така че, да, когато разгледате тези инструменти, те имат много привлекателна цена.

Значи смятате притесненията около КоКо облигациите за пресилени?

Напълно.

 

Последни новини
Още от Акценти