Защо акциите в Бразилия навлязоха в бичи пазар

Анализ на промените в развиващите се пазари и тяхното място в глобалната търговия

Демонстранти носят маска с лицето на президента Дилма Русеф в Рио де Жанейро, Бразилия, 15 март 2015 г. Фотограф: Dado Galdieri/Bloomberg Демонстранти носят маска с лицето на президента Дилма Русеф в Рио де Жанейро, Бразилия, 15 март 2015 г. Фотограф: Dado Galdieri/Bloomberg

Анализ за промените в развиващите се пазари и тяхното място в глобалната търговия на Ханс Редекер, директор за глобалната стратегия на валутните пазари, Morgan Stanley в разговор с Гай Джонсън и Джонатан Феро от Bloomberg на 4 март 2016.

 

Ако помислите защо се случва това в Бразилия? Защото Дилма Русеф ще бъда свалена от поста. Но това изглежда като доста странна причина да се втурнеш към даден пазар. Политическите фактори ще бъдат в центъра на вниманието през цялата година, а и вече са там. Но ако се замислим – дали икономиката прави завой? Дали това е причината? Дали това е моментът на началото и очакваме ли да видим много волатилност? Интересно е също и дали развиващите се пазари се връщат.

Златото се възстанови, то е убежище – развиващите се пазари са в другия край на спектъра. Обяснете ми тези две неща.

Става дума за натрупана енергия. Не е само Бразилия – това важи масово за тези рискови активи в развиващите се пазари. Но вие всъщност имате времева рамка и се стремите да видите нещо съществено относно това, което става в развиващите се пазари преди да бъдете убеден да продължите с тази търговия.

 

Точно така. Исках да видя по-добра икономическа стабилност.

А що се отнася до политическата нестабилност в Бразилия – мисля, че голяма част от нея вече е била включена в пазарните цени. Разбира се, когато има процедура по импийчмънт и др. подобни, ще има спадове на пазарите, но ние си имахме работа с тази политическа нестабилност от доста време и мисля, че голяма част от нея беше включена в цената. Важното тук е – къде стои световната икономика? Къде виждаме ситуацията, особено в Азия?

Мисля, че слабото място, и това е много важно, то вече не е в Латинска Америка. Не забравяйте, че през 2013 и 2014 г. - всеки път, когато нещо се случеше се обръщахме към Мексико и Бразилия и те бяха разпродавани.

В момента, пазарът се обръща и казва – къде е слабото място? Ние всъщност смятаме, че слабото място е в Азия – в AXJ. Така е от икономическа гледна точка, защото имаме огромен дълг там, ниска възвръщаемост, има нужда и от сваляне на балансите. В региона, коефициентът на задлъжнялост към капитала за корпорациите е от 200...

 

Бразилия за известно време, беше оптимистичен търговец спрямо Китай. Промени ли се това?

Разберете ме правилно: когато казвам, че това е в центъра на вниманието по адрес на Азия – това означава, че ще има вторичен ефект, който ще се насочи към Бразилия.

Така че преди Бразилия беше първата спирка, където хората продават, а сега първата спирка, където хората ще продават е Азия.

Това все още означава, че до края на годината, риалът спрямо долара ще достигне до 4,40-4,50, защото смятаме, че развитието в Азия при по-ниска икономическа активност и по-малък акцент върху доставките в икономиките им, това ще запази мечия пазар на суровините без промяна.

Точно това ще има този вторичен ефект, който ще се върне в Бразилия. Но това вече не е първата спирка, където трябва да продаваш и затова, пазарът се опитва, и това е рационално, хората там ще си кажат – тъй като това не е първата спирка за в бъдеще, тогава това ще е мястото, където хората ще търсят рисковото повишение.

Бразилия преди вота за импийчмънт-снимки

Чуйте цялото интервю във видеото.

 

Последни новини
Още от Акценти