Рей Далио: Китай трябва да преструктурира икономиката си

Коментар на председателя на Bridgewater Associates

Рей Далио с коментар в студиото на Bloomberg снимка: Bloomberg TV Bulgaria Рей Далио с коментар в студиото на Bloomberg снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бих искал да чуя мнението ви по два много важни въпроса.

Ще видим.

Петролът?

Не, няма да ви кажа мнението си за петрола.

Китай?

Добре, ще ви разкажа нещо за Китай. Мисля, че те преминават през етап, през който са преминавали и САЩ и много европейски страни много пъти. А той е – има проблем с дълга, той се повишава твърде бързо. Ще очертая един модел – не може да позволите дълговете ви да се повишават повече от приходите ви за дълго време. А точно това се случи.

Приложете този модел към Китай – те трябва да намалят скоростта на натрупване на дълга и да преструктурират икономиката си и в момента го правят. Ние в САЩ претърпяхме три дългови кризи и всеки път правехме точно това.

Те трябва да се преструктурират и да преминат към нов тип икономика. Старата промишленост трябва да бъде заменена от нова такава. Това се е случвало много пъти в Америка. Помня, имахме стоманена индустрия и бяхме разбити, когато я загубихме. Преминахме от производство към услуги, сега преминаваме от тях към дигиталните технологии и Китай трябва да направят същото нещо, а то не е лесно. Сега там има и проблем с платежния баланс или с други думи потоците.

В Америка на три пъти сме имали такава ситуация. В момента, в Китай имаме аналогична ситуация и има добри и лиши начини за справяне с нея. А водачите са от значение.

Казвам това от опита си, който имам там. Те имат много способни водачи – справянето с пазара на акции обаче не беше правилно.

Не бъркайте тази ситуация със способността им да преструктурират дълга си.

Значи вярвате в тях?

Ето начина по който го описах преди много време – представете си, че Китай получава ново сърце. Ако направят на вас операция за присаждане на сърце най-вероятно ще бъдете добре в дългосрочен план. Най-вероятно ще ви отслаби и трябва да бъде изпълнено добре. Това е трудна ситуация, която най-вероятно ще ви отслаби, но ще се справите и след нея ще се чувствате по-добре от преди. Мисля, че така можем да опишем ситуацията в Китай.

Според мен хората преувеличават по един или друг начин – или са гледали на това като на бум или като на катастрофа, която ще срине системата, но за мен те не разбират какво се случва в действителност. 

 

Последни новини
Още от Акценти