Пазарите се оживяват

Питър Чир, директор макро стратегии в Brean Capital пред Bloomberg

Връща ли се пазарът към фундаментите? Отървахме ли се най после от ненужното?

Иска ни се да е така. В момента пазарът е пренаситен с продажби. Всички действат в зависимост от това какво се случва с петрола, но той се задържа и дори започна да се покачва. Лично аз наблюдавам внимателно пазара на акции с висока доходност, който се движи много добре през последните няколко дни. Днес бяха обявени рекордни постъпления, около пет милиарда за изминалата седмица. Така че, аз следя този пазар, защото е стабилизиращият фактор, от който имаме нужда. Ако това поведение продължи, пазарът може да се оживи още повече.

Какво би запазило стабилизацията при високо доходните акции?

Изглежда сме позабравили, че всички преследват доходност, че инвеститорите търсят доходност. А хората се отдръпнаха, уплашиха се от случващото се на пазара на високо доходни акции. Така че, за да е добър този пазар е необходимо единствено стабилизиране на енергетиката. Не е необходимо да върви нагоре. Тогава хората ще осъзнаят, че са били твърде уплашени, твърде песимистично настроени по отношение на случващото се на пазара и при банките. Проблемите се решават, участниците на пазара се успокояват и растежът може да продължи.

Кажете ни нещо за очаквания днес доклад за трудовия пазар в САЩ. Как ще се отрази на начина, по който пазарите тълкуват поведението на Фед?

Изглежда всички смятат, че Фед ще предприеме нещо през юни, но мисля,че можем и да ни изненадат. Очаквам данните за пазара на труда да се доста добри. През последните две години имахме доста студени зими на североизток, но тази зима беше мека и може би ще видим изненадващ брой нови работни места. Виждаме и известно напрежение върху заплатите, дори Costco, например, вече обяви увеличаване на минималната работна заплата. Така че, очаквам един много силен доклад за трудовия пазар, с негативно влияние върху пазара на облигации, но Фед запазват спокойствие. Сигурен съм, че акциите ще продължат да се представят добре, въпреки силния доклад.

Коя стратегия е добра? Къде сте насочили повече и къде по-малко ресурси?

Искам да насоча повече ресурс към големите разпродажби. Продължаваме да имаме повече ресурс в енергетиката, определено в пазара на високо доходни акции и разглеждаме банковия сектор. Мисля, че при банковия сектор покрай сухото изгоря и суровото. Имаше реални проблеми с някои европейски продукти, като КоКо облигациите и това доведе до разпродажби в целия сектор. Друг проблем е, че доста от суверенните фондове бяха инвестирали предимно в банки и бяха подложени на натиск от ниските цени на петрола. Така се стигна до големи разпродажби в банковия сектор, който аз много харесвам и там трябва да се инвестира. Бих се отказал от банките с дефанзивно поведение. Също така много бих внимавал с отличниците през миналата година, защото оценката е трудна. Например, бих бил много предпазлив с акциите на ФАНГ (Facebook, Amazon, Netflix, Google).

В началото на годината мнозина финансови мениджъри се вълнуваха от европейската търговия и навлизане в Европа. Продължавате ли да инвестирате там или насочвате парите си обратно към САЩ?

Бих инвестирал в Европа. Драги вероятно ще предприеме допълнителни стъпки за подобряване на ситуацията. Отново разглеждаме и Китай като интересен за търговия, например с акции на фондове с голяма пазарна капитализация. Там има възможности с голям потенциал. Без да забравяме САЩ, където фокусът е върху енергетиката, банковия сектор и търговията с високо доходни акции.

И отново, ако се върнем на Китай и погледнем глобално на нещата, смятам, че секторите, които са били най-губещи са и най-интересни. Една наистина интригуваща възможност през следващите няколко седмици са китайските борсово търгувани фондове.

Какво ще стимулира оживлението според вас? Знаем, че в Китай ще се приема тринадесетият пет годишен план...

Това е много важно. Зависи от посоката, но хората ще си кажат, че Китай предприема мерки. Мисля, че страховете ни за слабата икономика бяха прекалени, а тя далеч не е толкова зле, колкото се опасявахме. Този петгодишен план може да помогне. Като цяло наблюдаваме съживяване на развиващите се пазари, макар и някои рискове там. Вижте мексиканското песо – то се покачва през последните няколко дни. Всички тези ранни признаци на съживяване на развиващите се пазари са налице и Китай е най-доброто място, където съотношението риск – печалба е най-благоприятно.

 

Последни новини
Още от Акценти