Какво да очакваме от петъчните данни за заетостта

Карл Рикадона за очаквания днес доклад с данните за заетостта в САЩ

Работници в корабостроителница в Сан Диего, Калифорния, САЩ, 20 октомври 2015 г. Фотограф:Chris Goodney/Bloomberg Работници в корабостроителница в Сан Диего, Калифорния, САЩ, 20 октомври 2015 г. Фотограф:Chris Goodney/Bloomberg

Анализаторът от Bloomberg Intelligence, Карл Рикадона, в разговор с водещите Том Кийн И Франсин Лакуа за тенденциите и възможните развития в американската икономика и какво да се очаква от днешния доклад за заетостта в САЩ:

 

Колко точно ми е скучно?

Не би трябвало да ти е много скучно, защото виждаме обръщане на посоката на финансовите пазари. Преди, ако се върнем месец назад, пазарите казваха, че няма да има вдигане на лихвите тази година и вероятно няма да има такова дори и през следващата година. Ако започнем с доклада за продажбите на дребно през януари, нещата започнаха да се променят, тъй като пазарите оценяват отново перспективите пред американската икономика и виждат една икономика, която си проправя път, а това зависи от доклада за заетостта.

 

Не получих отговор от Алан Грийнспан, но сега ще го получа от Карл Рикадона. Как тълкуваш доклада за заетостта в петък с днешните данни за производителността? Как взимаш икономиката на американския работник и я събираш със стойността на единица труд и другите неясни неща свързани с производителността?

Те се свързват, защото ръстът на производителността беше изключително нисък през четвъртото тримесечие, което може да се подобри малко, но ефектът ще бъде омекотен при днешния преглед на цифрите за четвъртото тримесечие, но слава Богу, че имахме ниски цифри за производителността през четвъртото тримесечие, защото ако икономиката тъпчеше на място с 1 % ръст на производителността, пазарът на труда трябваше да се забавя също, поради ниската производителност.

 

Виждате ли вълнението тук? На един аерокосмически инженер, който седи до един от най-големите ни анализатори на паричната политика. Той е под пáра...

Така е, защото трябва да сме сигурни, че тези данни от САЩ за заетостта са силни в комбинация със силни данни за заплатите, а също и за нивото на заетост, защото тази цифра за заетостта в страната трябва да се противопостави на проблемите, които виждаме на други места по света.

 

Точно така. И слава Богу. Преди всичко, само исках да се върнем към темата за производителността за последен път – не искаме ниска производителност завинаги, но в краткосрочен план, ниският ръст на производителността означава, че можем да видим приличен ръст на заетостта, въпреки че икономиката се препъна за кратко. Най-важното през 2016 г. ще е, че най-сетне всичко вече се връзва. Преминаваме през неутралните нива на безработицата, което създава подем при заплатите. Не голям прилив на инфлация, но това започва повече натиск върху доходите, а това е критично важно точно в момента, защото САЩ изглеждат много различно от целия останал свят, защото виждаме подем при заплатите, който дава горивото за потребителите да предадат щафетата за следващия етап от растежа.

 

Карл, растежът на заплатите е изключително трудно да се прояви, ако мениджърите все още са несигурни за глобалната икономика.

Това е напълно вярно. Обаче, виждаме все повече доказателства, дори и във вчерашната бежова книга, за недостиг на квалифицирана работна ръка. С други думи, няма липса на работници, а липса на работници на цената, която предлагате. Т.е. - ако предложите по-висока заплата – работниците ще се появят и това ще е валидно през цялата 2016 г., тъй като виждаме все по-големи дефицити, задоволени от по-високите заплати. 

 

Последни новини
Още от Акценти