Фед не бързат да действат

Ханс-Гюнтер Редекер от Morgan Stanley пред Bloomberg

Доколко важно е това, което ще научим за трудовия пазар? Дали става дума само за броя на създадените работни места в САЩ или просто да следим данните, а да се фокусираме над инфлацията?

Гледната точка зависи от това къде сме спрямо кривата на Филипс. В същност това означава, че заетостта в промишлеността е важен индекс, но може би не в такава степен както преди няколко години. Ние взимаме под внимание нивото на безработица, данните за заплащането на труда, прогнозите дали ще има покачване в заплатите или не. Като имаме предвид как работи статистиката, то през текущият месец не можем да очакваме покачване на заплатите заради самия сезон. Но ако те се покачат, това ще окаже значително влияние на пазарите, което означава, че при евентуално отчитане на примерно покачване от 2,5 %, това ще върне Фед в играта. А това е важно, заради прогнозите за оживление на пазара на акции, защото на него наблюдаваме условия, които считаме, че могат да го превърнат в благоприятен пазар. Фед не бързат да действат, чухме изказването на Каплан в Далас и аз напълно съм съгласен с него, че няма нужда Фед да бързат с вдигането на лихвения процент.

Но ако има натиск върху разходите, заради засилването на икономиката в САЩ, пазарът може да реши, че Фед ще променят поведението си. И това също може да окаже силно влияние върху рисковите пазари. Дали очаквам такова нещо? Не мисля, че този момент не е настъпил. На 11 февруари рискът беше твърде голям, а нашият фиксиран портфейл с валути беше насочен към тези, които участваха в този повишен риск. Трябва да се разглеждат и пазарите с висока доходност, и паричните потоци през изминалата седмица на високо доходните фондове, рекордните постъпления от джънк облигациите, а от януари ние разглеждаме и представянето на акциите на развиващите се пазари като Бразилия, където имаше рали до 25%. Това в същност показва, че много от индексите на развиващите се пазари се представят по-добре отколкото предвиждат някои национални или индивидуални мениджъри на портфейли. Това е моментът, когато трябва да се наваксва, когато трябва да купувате акции на водещи компании от тези индекси, за да подобрите баланса.

 

Последни новини
Още от Акценти