Тръмп, Рубио и трудният избор за републиканците

Марти Шенкер от Bloomberg с коментар на изборите в САЩ

Марти Шенкер (ляво) и Том Кийн (дясно) с коментар на изборите в САЩ снимка: Bloomberg TV Bulgaria Марти Шенкер (ляво) и Том Кийн (дясно) с коментар на изборите в САЩ снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако утре се пренесете в офиса ни в Прага и се опитате да обясните значението на Флорида след 2 седмици, тя е много важна.

Да, много е важна, особено за Марко Рубио. Това е неговият роден щат и той трябва да направи сметката дали може да спечели вота там.

Вчера гледах г-н Рубио по телевизия Фокс с Брет Байер и мисля, че той задаваше много сложни и трудни въпроси и г-н Рубио трепереше, той просто не беше там. Какво трябва да направи той, за да добие това президентско усещане, което демонстрира г-н Тръмп или ако трябва да сме откровени – г-н Круз вчера вечерта. Той изглеждаше силен и уверен, а Рубио – не.

Да, не изглеждаше. В крайна сметка той успя да постигне победа и вече не може да твърди, че е новак, но трябва да си направи сметките дали може да спечели във Флорида, защото ако не може, хората казват, че трябва да забрави за политическите си амбиции.

Очакваме ли скоро Тед Круз да отпадне?

Тед Круз да отпадне? Не, изобщо даже. Както казахме, той е единственият, който е побеждавал Тръмп в предварителните избори. Така че той се чувства ободрен.

Когато вчера гледах тези резултати и предаването с Джъд Грег от Ню Хемпшир, заклет републиканец, който каза, че ще подкрепи номинацията, Вин Уебър от Минесота също заклет републиканец, пък каза, че няма да подкрепи г-н Тръмп. Какво е предложението на вас и вашия екип да направят Върхушката, каква трябва да бъде тактиката им, за да се справят със ситуацията?

Това е големият конфликт в партията на републиканците. Ако искат да спрат Доналд Тръмп, те трябва да си сътрудничат с друг кандидат. Ако това е Тед Круз, той е още един кандидат срещу Върхушката. Така че са изправени пред много труден избор – дали да подкрепят аутсайдера Тръмп или аутсайдера Круз.

Марти, ще задам глупавия европейски въпрос – защо републиканската партия не се раздели на две като резервен вариант? Знам, че никога до сега не се е случвало, виждали сме го само във Великобритания преди повече от 30 години, но трудните времена изискват смели решения, нали?

Ами ако се разделят, могат да кажат сбогом на този изборен цикъл...

 

Последни новини
Още от Акценти