Ще изпадне ли икономиката на Великобритания в застой преди Brexit

Коментар на Матю Бийзли от Henderson Global Investors

Матю Бийзли от Henderson Global Investors снимка: Bloomberg TV Bulgaria Матю Бийзли от Henderson Global Investors снимка: Bloomberg TV Bulgaria

 

Kампанията Brexit много бързо става изключително негативна. Става ли по-трудно за финансовите пазари да гледат обективно на ситуацията и да я включат в оценките си? Вече е много трудно да направиш точна оценка, защото всичко е много емоционално.

 

Бихме очаквали акциите да са сериозно засегнати от страховете от излизането на страната от ЕС, но това все още не се е случило. Ако погледнем банките, медийните компании и строителите на жилищни сгради...

 

Банките бяха засегнати доста сериозно!

 

Да, но това стана по различни причини. Те винаги са били доста силни и бяха ударени най-много, но това беше свързано с дивидентите. HSBC и RBS бяха засегнати от проблеми свързани с дивидентите. ITV имаха много добри резултати. Но не притеснения свързани с икономиката натиснаха тази акция надолу, а пълният с посредници рекламен пазар на Великобритания.

За сега, пазарът се тревожи за други неща и е оставил Brexit на заден план.

 

Валутните пазари гледат по различен начин на ситуацията. Веднага след определянето на датата на вота, те започнаха да продават паунда. В момента виждаме едно преразглеждане на ситуацията, защото всички осъзнаха, че нещата са свързани и другата страна също е засегната от тази продажба.

 

Но съществуват и други класове активи, особено като погледнете какво се случва с британските ДЦК. А започва да се прокрадва и слабост и определено виждаме тревога, защото това, което се случва с валутата и облигациите, обикновено се пренася и при акциите.

 

Да, точно така. Има логика в това, защото е сигурно, че през следващите 3-4 месеца ще видим застой на инвестициите във Великобритания. Тя има дефицит по текущата сметка, и излишък по капиталовите сметки. Ние имаме нужда от инвестиции от чужбина, а те ще спрат до изхода от референдума през юни. Така че е логично тези, които искат да купуват паунда и да инвестират в икономиката на страната да изчакат 3-4 месеца и така тази липса на инвестиции натиска паунда надолу.

 

Имаше в началото на кампанията различни обвинения и безсмислен шум, както Ханс каза, Дейвид Камерън нямаше да успее да напише такива неща сам, след това нещата се успокоиха и започнахме да разбираме какви са в действителност аргументите и на двете страни? Защото това е нещото, което според мен липсва и на двете страни.

 

Това е точно така. Ако помните същото нещо се случи и с Шотландия и референдума там. Точно детайлите повлияха най-много на финансовите пазари. Ако гледаме на това като на прецедент, което не е най-правилното в случая, но ако видим букмейкърите, които определяха шанса Шотландия да напусне Великобритания на 70% за оставане и 30 за напускане. Сега, ситуацията е подобна – шансът за Brexit е само около 30%. Това може би е достатъчно, за да не изпаднат финансовите пазари в паника. 

 

Последни новини
Още от Акценти