Адвокат на Apple: Компанията не е направила нищо нередно

Коментар на адвоката на Apple Тед Олсон

Илюстрация по темата за сигурността на данните. Apple Iphone. Photographer: Craig Warga/Bloomberg Илюстрация по темата за сигурността на данните. Apple Iphone. Photographer: Craig Warga/Bloomberg

Когато говорих с главния прокурор Линч, тя отхвърли аргумента, че това нарушава първата и петата поправка в конституцията като каза, цитирам: Apple не са мишена в този спор, ние не казваме, че те са направили нещо нередно. Как ще отговорите на това?

Apple има права според първата поправка, независимо дали е обвинена в нещо нередно и сте абсолютно права – Apple не са направили нищо лошо. Директорът на компанията Джеймс Коми каза, Apple винаги са помагали много при това и всички други разследвания и винаги са правили всичко, което е по силите им. Но компанията носи отговорност за всички iPhone по света, които е създала – това е право според първата поправка.

Вие също имате такива права и съм много изненадан, че главният прокурор е казала, че само хората, които са обвинени в нещо нередно имат тези права. Вие също имате такива права, но никой не обвинява нито вас, нито мен в нещо погрешно.

Apple има правo според първата поправка да защитава продукта си и да предпазва от правителствена принуда, както и да не променя дизайна на тези продукти. Освен това, тя e отговорна да защитава цялостта на правото на защита на лични данни на всички хора по света, които разчитат на Apple да защитава информацията им, която пазят на тези телефони.

Можете да си представите какво може да направи тираничното правителство с личните данни на всеки, който иска да комуникира със съседите си или с друг човек насаме.

Говорим за правото на Apple да се увери, че iPhone ще запази интегритета, с който е създаден. Всичко това са конституционни права. Всеки има граждански права в тази страна, не само хората, които са обвинение в престъпление.

 

Последни новини
Още от Акценти