Защо Тръмп изнервя елита

Защо елитът на републиканците се изнервя все повече от възхода на Доналд Тръмп в първичните избори

Доналд Тръмп, кандидат на Републиканската партия за президент на САЩ, поздравява присъстващи след реч пред множество на Международното летище в Кълъмбъс, Охайо, САЩ, 1 март 2016 г. Фотограф: Ty Wright/Bloomberg Доналд Тръмп, кандидат на Републиканската партия за президент на САЩ, поздравява присъстващи след реч пред множество на Международното летище в Кълъмбъс, Охайо, САЩ, 1 март 2016 г. Фотограф: Ty Wright/Bloomberg

Анализаторът, Том Суицър от Центъра за проучване на САЩ, в Университета на Сидни, в разговор с Анджи Лау от Bloomberg за причините за възхода на Доналд Тръмп в първичните избори на Републиканската партия за кандидат за президент на САЩ и за очакванията му за развоя на кампанията.

Няма изявени кандидати. Това означава ли, че вероятно все още има възможност да е всеки, а не само Тръмп и Хилари Клинтън, които определено са водещи в момента?

 

Моето усещане от Супер вторника днес е, че коронацията на Хилари Клинтън от Демократическата партия продължава отново и, че недоволството, което издигна Доналд Тръмп до водачество при републиканците продължава без да отслабва. Да, той изгуби Оклахома, изгуби и Тексас. Но не трябва да се забравя, че това е родният щат на Тед Круз, както обясни и предишния гост – той трябваше да спечели това, за да оцелее в борбата. Но цялата енергия е зад Доналд Тръмп при републиканците и Хилари Клинтън при демократите. И въпреки, че апаратът на Републиканската партия, влиятелните донори и водещи фигури ще се борят със зъби и нокти, за да се постараят Доналд да не спечели номинацията на републиканците, всички налични доказателства сочат, че той ще има най-много делегати, когато дойде време за първичната конвенция в Кливлънд през юли.

Ако случаят е такъв, тогава изглежда, че демократите ще издигнат име от апарата, а републиканците ще издигнат име против утвърдения апарат. Това ли ще бъде най-важната тема за президентските избори през ноември?

 

Така мисля, но не трябва да забравяте защо републиканския естаблишмънт се бори със зъби и нокти срещу Доналд Тръмп. Според мен, това се дължи на две причини. Първата е, че много републиканци не вярват, че Доналд Тръмп е истински републиканец или консерватор. Той няма истински съществени философски убеждения. Той иска да превземе партията на Рейгън и да я превърне в партията на Тръмп. Не на малкото правителство, не и на по-настъпателната и активна външна политика. Другата причина за тяхната нервност е, защото те се страхуват, според мен основателно, че Доналд ще раздели Републиканската партия, ще отблъсне много независими хора, които накланят везните при избори и са в политическия център, и най-вече ще обедини демократите зад един проблемен кандидат, като Хилари Клинтън. Ето защо, републиканският апарат и много консервативни коментатори стават все по-нервни от кандидатурата на Тръмп.

 

На какво се дължи успеха на Тръмп тук?

 

Той се показа, и така опроверга практически всички дългогодишни наблюдатели на американската политика, включително и мен, трябва да кажа. Но той се докосва до едно масово усещане за тревога и гняв, което се долавя в много слоеве на средната класа в Америка, особено при не толкова заможните работещи американци, които са дезориентирани от темпа на радикалните социално-икономически промени. Голямата Рецесия в САЩ удари много хора, като доведе до по-голямо неравенство в доходите, бавен икономически растеж – особено в сравнение с годините на Клинтън и на Рейгън, възстановяването при Обама беше бавно. Освен това, имаше и стагнация в растежа на заплатите, а в някои случаи имахме и отрицателен ръст на заплатите. Като се вземе предвид факта, че Америка понесе удари и в чужбина, той привлича тези хора с обещанието да направи Америка велика отново и то намира отзвук. Но дали отзвукът ще продължи в същинските избори остава да видим, защото едно е да се печелят значителни части от първичните гласоподаватели на републиканците, а съвсем друго е да се спечелят същинските избори.

Последни новини
Още от Акценти