Кой ще загуби най-много от Brexit?

Юън Камерън Уот директор в института Blackrock с коментар за Bloomberg

Юън Камерън Уот директор в института Blackrock снимка: Bloomberg TV Bulgaria Юън Камерън Уот директор в института Blackrock снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Юън Камерън Уот главен директор в инвестиционния институт Blackrock с коментар пред Гай Джонсън от Bloomberg.

Кой ще загуби повече – ЕС след Brexit или Великобритания след Brexit?

Това е добър въпрос. И двете страни ще загубят по малко. ЕС заради свързаност, проблеми свързани със защитата и конкурентността, а Великобритания, защото ще трябва да се справя сама с всичко в движение. Може би ще бъде по-трудно за нея от икономическа гледна точка, но Европа ще изпитва трудности свързани с политиката.

Когато погледна валутните пазари и курса на еврото спрямо паунда, изглежда, че по-големият риск е включен в курса на паунда.

Да, със сигурност видяхме сериозен спад при лирата през последните 6 месеца. И тъй като букмейкърите и социалните проучвания казват, че резултатът ще бъде полза на оставането в ЕС е ясно, че шансовете за изненада са все по-малки.

Каква част от договорите всъщност разбираме? Някой ми каза, че ЕС се договаря за целия съюз, но сделките за търговия са за всяка отделна страна и Великобритания може да получи такава сделка и да я отнесе със себе си.

Не, не съм съгласен с това, а и оценката на правителството също. Много търговски сделки са сделки-чадъри, а и не става дума само за самите сделки, а за регулаторните пречки от другата страна на границата. Представете си следната ситуация: Съюза на капиталовите пазари се опитва да прокара нещо в ЕС без Великобритания и това със сигурност ще окаже влияние върху начина, по който работят финансовите услуги.

Нека поговорим малко повече за финансовите услуги. Какъв би бил ефектът върху тях и цялостно в Европейския съюз?

Великобритания със сигурност е най-големият център на финансовите услуги в ЕС и всички твърдения, че ще загуби този си статус са в сферата на фантастиката. Но мисля, че ще видим постепенен процес на намаляване на предимствата като таксата от 700 евро за обезпечаване, централната клирингова къща, различни изисквания за листване на борсата. Те ще се пренесат в Европа от Великобритания и ще започнат да изяждат част от излишъка от финансовите услуги на стойност 18,5 млрд паунда. Трябва да имаме предвид, че в случай на Brexit, ЕС, а не Великобритания определя условията на напускането. И е ясно, че с подобен излишък и с нежеланието на ЕС да улесни това напускане, можете да отгатнете за коя страна ще бъде по-изгодно да преговаря.

Много хора, които подкрепят оставането в ЕС подкрепят аргумента около еврото и присъединяване към еврозоната и грешките, които бяха допуснати... извинете, това са хората, които подкрепят Brexit, и казват, че ако се вслушаме в същите гласове ще направим същите грешки. Можем ли да сравняваме двете неща – напускането на ЕС и присъединяването към еврозоната?

Мисля, че най-състоятелният аргумент в полза на напускането е, че ако ЕС иска да проработи, еврото трябва да е по-силна валута, а за това е нужен повече федерализъм, по-координирани фискални действия, а Великобритания не иска да бъде част от това. Както и голяма част от европейците, като наблюдаваме дебатите относно външната граница и проблемите с миграцията.

А от икономическа гледна точка, най-добрият аргумент, като оставим настрана суверенитета и имиграцията, защото не сме достатъчно компетентни по темата е, точно това – напуснете сега, за да не съжалявате след 15 години. А отговорът на това би бил – вижте, договорихме асоциирано членство, договорихме отказа от парламентарни коалиции, можем да направим реформи в съюза, нека продължим с тях. 

 

Последни новини
Още от Акценти