Кои са предпочитаните позиции?

Ашок Шах, директор в London & Capital Group пред Bloomberg

Има оживление на пазарите. Какво купуваме в този случай? Да купуваме ли акции на компании в подем, с финансов ръст от 1,1 или да купуваме акции в спад от типа на финансовите убежища като Nestle? Как да се позиционираме по време на оживление на пазарите?

В момента наблюдаваме първите признаци на стабилизиране на икономиката в отчетите за печалби и загуби. Икономически чувствителните акции ще се представят добре, защото досега бяха под натиск заради тревогите около степента на забавяне на икономическия ръст. За известно време безопасните убежища се представяха добре, но сега прогнозите за икономиката се подобряват и според мен трябва да се ориентираме към компании,които ще продължат да растат, да се вгледаме в ръста на корпоративната печалба през следващите 12 месеца. Защото компаниите, които съумяват да повишат свободните си парични потоци и да продължат да генерират по-високи дивиденти ще са интересни.

А ще ми препоръчате ли банките?

Не, защото смятам, че банките ще продължат да бъдат под натиск за сега. Те трябва да поддържат стабилен баланс, въпреки, че печалбата им е все още затруднявана от негативните лихвени проценти. Спредът е твърде малък при тях, за да могат да подобрят печалбата си, защото продължават да плащат положителни лихви към вложителите си, а централните банки прилагат негативни лихви. Просто не става така. Ето защо смятам, че банковият сектор ще си остане непривлекателен, докато икономиката не стане много по-силна, за да отслаби във времето влиянието на цикъла на необслужваните кредити. Мисля, че фокусът трябва да е много по-икономически чувствителен, но същевременно компаниите, които могат да повишат своите приходи и продажби и да генерират свободни парични потоци ще продължат да бъдат желани от инвеститорите.

Ще използвам аргумента ви за свободните парични потоци. Считате ли, че германските автомобилостроители, без Volkswagen, вървят по един фундаментално стабилен път?

Определено смятам така. Въпреки отрицателните прогнози, които се основават на евентуални глоби, изтегляне на коли от пазара и разминаване със стандартите за емисии, аз смятам, че голяма част от тези лоши новини са калкулирани в цените. Но в крайна сметка, цикълът на потребление ще остане стабилен, защото се подобрява пазара на труда, заплатите са стабилни с ръст около 1% и затова секторите, които поддържат потреблението ще продължат да се представят много добре, а производството на автомобили определено е сред тях.

Но все пак, трябва да сме много внимателни. Все още трябва да преодоляваме значителната волатилност, а има и регулаторни проблеми. Те няма да изчезнат поне до края на годината. Стига да можете да приемете сегашната волатилност, то този сектор е добър. Но за инвеститори, които предпочитат по-нисък риск и повече стабилност, секторът може за момента да се окаже твърде волатилен заради съществуващите регулаторните проблеми.

 

Последни новини
Още от Акценти