Как волатилността се отразява на пазарите

Ашок Шах, директор в London & Capital Group пред Bloomberg

Ашок Шах, директор в London & Capital Group пред Bloomberg, снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ашок Шах, директор в London & Capital Group пред Bloomberg, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

 

Първо, кога пазарите започнат да гледат сериозно на изборите в САЩ? И второ, политическите събития вече са оказват значително влияние на волатилността, поне от тази страна на океана, нали?

Разбира се. Очаквам още повече рискова премия във всички пазари на активи. Знаем, че политическата ситуация в южна Европа е доста заплетена, независимо дали става въпрос за  Португалия или Испания. Все пак, мисля, тази рискова премия все още не се е отразила на пазарите и смятам, че несигурността ще продължи през цялата година.

В случая със САЩ обаче, мисля, че пазарите подходиха доста самодоволно заради повишаващите се резултати от запитванията до ноември. Мисля, че чак сега те усещат влиянието им и започват да приемат на сериозно възможността Тръмп да стане президент и мисля, че волатилността на пазара ще се покачи като резултат от това. Но имайте предвид, че през последните няколко седмици пазарите бяха заети с толкова много други събития. Така че мисля, че волатилността беше движена от неща като данните за БВП, периода на отчетите, цената на петрола и колебанията на долара. С утихването им обаче, очаквам волатилността да бъде движена от други фактори и вярвам, че политиката ще заеме централно място в следващите няколко месеца.

 

Като говорим за двигатели на волатилността, до колко ЕЦБ управлява нещата, можем ли да кажем, че са притиснати от пазарите да свалят с още 10 базисни пункта негативните лихви?

 

Така мисля, очакванията много се повишиха и инфлационните данни отново бяха под сериозен натиск и се върнаха на негативна територия. Основният CPI индекс падна до -0,2%, а Марио Драги наскоро за пореден път каза, че ЕЦБ ще направи всичко възможно, за да задържи инфлацията малко под, но близо до целта от 2%. Това е сигурен признак, че предстоят още действия. Пазарите вече са включили в оценката си задълбочаването на отрицателните лихви, но очакванията са дали тези количествени облекчения ще бъдат увеличени. По отношение на достъпността на пазара на правителствени облигации се затяга с вливането на още средства от ЕЦБ.

Въпросът е в кой момент това развитие ще достигне до инвестициите в сектора на корпоративни облигации, където те ще могат да намалят цената на капитала в корпоративния сектор.

Мисля, че това е настроението , което можем да очакваме в следващите няколко седмици по отношение на действията, които може би ще се наложи на ЕЦБ да извърши, за да достигне до целите си за инфлация и растеж. 

 

Последни новини
Още от Акценти