BMW изпревари конкуренцията

Иън Робъртс, директор "Продажби" в BMW

Интервю на Иън Робъртс, директор "Продажби" в BMW за Райън Чилкот от Bloomberg на 1 март 2016, по време на Автосалона в Женева.

 

Днес говорим за Китай. Мнозина следят отблизо Китай, а вие се върнахте наскоро оттам. Какво видяхте?

Бях там през почивните дни на среща на дилърите. Мога да кажа, че за предстоящата година настроенията са много по-стабилни в сравнение с миналогодишната несигурност. Дилърите наблюдават стабилизация на пазара, известно повишение в продажбите, които бяха добри през януари, а считаме, че и през февруари тенденцията се е запазила.

Факт обаче е и това, че няма да видим високия двуцифрен ръст, който сме имали през последните години. Ще продължим да бележим ръст и сега и положителната тенденция ще се задържи.

 

През януари сте продали повече от Mercedes, които ви догонват и бързо навлизат във вашия пазарен сегмент като най-голям световен производител на луксозни коли. Вие продадохте повече коли от Mercedes през януари, обаче видяхте ли ръста, който бележат те? Невероятен – ръстът им през януари е от 50%, а вашия от 8,5%. Казахте, че през февруари сте запазили тенденцията. Можете ли да ни кажете нещо повече?

Не разполагам с точните данни все още, но ръстът нагоре продължава. В крайна сметка, не става дума само всичко е в обема на продажбите. Имаме ясна позиция, че желаем да сме в балансирана позиция и да постигаме прогнозните си печалби. Успяваме да постигнем това през последните 5–6 години и ще продължим така и занапред.

Да не би да намеквате, че са правили намаления, за да постигнат такива продажби?

Трябва тях да попитате какво правят, но ние категорично няма да гоним продажби на всяка цена.

 

Непрекъснато говорим за икономиката на Китай. Може ли да се каже, че щом Mercedes имат ръст от над 50%, а вие от 8,5%, то това означава, че когато продаваш подходящата кола, не зависиш от тенденциите на пазара?

Ние имаме много силни позиции в Китай. Когато започвах работа през 2008, ние продавахме 40-45 000 коли, а миналата година продадохме 465 000 коли. Така че, ние имахме своя момент, а сега и други излизат на тази арена. Но в крайна сметка, ние се радваме на нашия успех, имаме стабилен екип от дилъри там, тази година отново отворихме нови дилърски салони и локализираме много от продуктите си в Китай.

 

Доколко сте убеден, че в края на тази година ще си останете най-големият производител на луксозни коли?

Когато разглеждам данните за нашата компания, виждам, че сме значително изпреварили нашите конкуренти. По отношение на бранда, там предстои напрегната надпревара. Но нека подчертая още веднъж, ние няма да гоним обем на продажбите на всяка цена само, за да грабнем титлата. Желанието ни е да бъдем печелеща компания.

 

Освен модела М2, пуснахте и хибридна версия на вашата серия седмица. Едно от нещата, които BMW прави успешно е не просто да произвежда повече коли от конкуренцията, но и да бъде истински лидер по отношение на иновациите, навлизането в определени сегменти, както и създаването на нови сегменти преди конкурентите. Кой е новият сегмент, в който се целите или искате да създадете?

Напълно сте прав. Ние развихме SUV сегмента като започнахме преди 12-13 години, а сега разполагаме с пълна линия. Има още няколко продукта от серията „Х“, които са в процес на разработка. Предстои да пуснем Х7, който ще се произвежда Спартенбург и още един модел от по-ниския клас.

Освен това, технологията, която в момента много усилено разработваме е хибридизацията, като целта е да предложим повече модели задвижвани с ток. От година вече на пазара са i3 и i8 и имат много силни продажби и то в много трудна среда, защото това е по-скоро маратон, а не спринт. Но хибридните модели вече се появяват във всичките ни серии. Зад мен виждате седмиците, които са с разход от 2,1 литра на 100 километра, 49 грама емисии. Нещо нечувано за кола от този сегмент.

 

Последни новини
Още от Акценти