Barclays намаляват дела си в Африка

Коментар на Харм Бандлоц за преструктурирането на Barclays

Barclays Plc в Токио, Япония. 21/1/2016. Photographer: Akio Kon/Bloomberg Barclays Plc в Токио, Япония. 21/1/2016. Photographer: Akio Kon/Bloomberg

Харм Бандлоц, главен икономист в UniCredit с коментар за преструктурирането на Barclays в Африка

 

Стивън Морис, Barclays и други банки трябва да се справят с ниски или дори отрицателни лихви в някои страни. До колко се отразява това на компанията на г-н Стейли?

Влиянието е доста сериозно – те трябва да променят подхода си към корпоративните клиенти, които не искат да имат толкова големи депозити. А и вече няма да могат да получават същите спредове върху основните им печалби, които искат.

По този начин печалбите се изравняват в добрите и трудните периоди, а в момента те не могат да си ги позволят. Така, представянето на банките става много по-несигурно и настроенията при тези институции се променят много бързо.

 

Харм, не можете да говорите за определени банки, но те са много важни за икономиката, те са механизма на преход, чрез който хората заемат, наемат и отдават. Притеснен ли сте, че заради световния растеж и отрицателните лихви, много банки не могат да изпълняват основната си функция?

Мисля, че е много важно, че казвате това. Банките са подложени на огромен натиск да променят моделите си, но понякога хората забравят жизненоважната роля, която те играят за икономиката, така че се радвам, че го отбелязахте.

При всичко, което казвате, да световният растеж не помага. Виждаме и голямо преструктуриране на банковия сектор – някои го направиха по-рано, а други по-късно. Освен това говорим и за отрицателните лихвени проценти, които не трябва да оказват влияние върху останалия свят. Това е един тест за банковата система и като съберем всички фактори, ситуацията не е лесна за тях.

 

Наистина ли сте притеснен за страничните ефекти на отрицателните лихви? Централните банкери обикновено се подкрепят един друг и не се критикуват, а думите на Марк Карни бяха доста силни.

Мисля, че неслучайно г-н Констанцио говори за двустепенна система на отрицателни лихви за европейските банки. Мисля, че е възможно да има странични ефекти и трябва да бъдат внимателни, когато използват тези отрицателни лихви за твърде дълъг период.

Чуйте коментара във видеото.

 

Последни новини
Още от Акценти