Трябва ли инвеститорите да се притесняват от китайските данни

Пол Джаксън от Source U.K. за очакванията си за растеж в Китай

снимка: Bloomberg TV Bulgaria снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Какво мислите за ситуацията със световния растеж?

Хората все са в ситуация в която се оправя сам с бъркотията си. Пазарите са волатилни, все още съществуват притеснения относно Китай, а цената на петрола също е замесена. Мисля, че хората се бъркат между финансови сигнали и реални икономически резултати и данни. Доколкото виждам от икономическите данни, на световно ниво все още наблюдаваме значителен растеж. В началото на година видяхме доста обнадеждаващи данни от Съединените щати, а ако трябва да съм честен, данните от Китай никога не са били толкова лоши, колкото всички казват.

Промишлеността не се справя много добре, инвестициите също намаляват, но потреблението се представя чудесно, както и сектора на услугите, така че до колкото виждам, имаме средно добри очаквания за растежа.

Добре, независимо дали сме или не сме съгласни, всички данни, които идват от Китай движат нашите очаквания. Едно от нещата, които с Анна преглеждахме тази сутрин беше този пренос към урбанизацията там. Хората говорят за ребалансиране в Китай и прехвърляне от индустриално производство към услуги и аз разбирам това. През тази седмица ще получим и новите цели за растеж – надяваме се да видим 6,5-7%. Какво означава това, опитайте се да ни го обясните, защото това влияе на суровинния комплекс, на петрола, и потреблението.

Няма съмнение, че от структурна гледна точка, Китай ще претърпи забавяне. Независимо дали ще бъде заради демографската ситуация или по-ниски инвестиции. А Китай наистина инвестира много през последните десетилетия и повечето инвеститори са съгласни, че може би те бяха прекалено много, така че неминуемо ни очаква период на по-нисък растеж. Потенциалът за растеж намалява и вече не можем да очакваме икономиката да нараства с 12% на годишна база. Очаквам до края на десетилетието да видим темпо някъде около 5-6%.

Но това изненада всички – това е най-ниският ръст на работни места от 1993. Ако погледнем и към данните от Германия... разбира се все още се опитваме да разберем какво точно става с Европа. Това не са добри новини по отношение на ребалансирането на Китай, нали?

Мисля, че това просто е част от ситуацията. Не забравяйте, че демографията също се променя, но виждаме и този преноси от селскостопанската икономика към градската икономика. Докато инвестициите намаляват, този преход от селско стопанство към промишленост и сектора на услугите няма как да не предизвика забавяне.

Така че това забавяне при работните места в града, което показахте на графиката ще намалее от само себе си. Така че да, ще им по-нисък растеж, ще има по-малко търсене от Китай за суровини и това е част от това, което виждаме при суровинния комплекс. Но честно казано, то не е свързано със ситуацията при петрола. 

 

Последни новини
Още от Акценти