Прекалено много ли очакваха пазарите от централните банки

Коментар на Саманта Азарело, стратег в JP Morgan

Саманта Азарело стратег „Глобални пазари“ в JP Morgan Asset Management снимка: Bloomberg TV Bulgaria Саманта Азарело стратег „Глобални пазари“ в JP Morgan Asset Management снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарът продължава да смята, че централните банки ще продължат да улесняват, но според вас това е грешка?

 

Наистина е грешка. Ако спрем и се замислим, не са толкова много страните в света с отрицателен растеж или дори в рецесия. Те са само три. Но истинския проблем е, че по-голямата част от растежа е под дългосрочните си равнища. И пазарът не знае как точно да оцени това, защото растем по-бавно от преди и не толкова, колкото очакваме.

 

На еврозоната и предстои среща на 10 март. Вие съветвате да не слушаме Драги?

 

Не непременно. Знаем, че пазарът обича покупките на активи. Знаем, че работят добре. Но вярвам на механизма, по който те влияят на реалната икономика повече. Не мисля, че има достатъчно доказателства, че отрицателните лихви подпомагат растежа. Ако не друго уж спомага за отслабването на валутата, но то не се случи.

 

Току що видях данните от Швеция. 1.3% ръст на тримесечна база. Имат отрицателна лихва, която понижиха преди известно време. Гуверньорът натиска лихвите много агресивно. За тях изглежда работи.

 

Това е един пример. Говорихме за малки икономики. Аз гледам към Япония. Те намалиха лихвите, йената се отслаби, фондовия пазар се повиши и след няколко дни се върна. Това не е лекарство, което се харесва на пазара и в дългосрочен план е безсмислено.

 

Както казахте добре изглежда в счетоводния баланс, но финансовите компании много страдат от това. Към този етап знаем ли точно как влияят на банковия сектор?

 

Мисля, че влияят на банките по канала на очакванията. Очакваше се Фед да повиши лихвите по-бързо отколкото тръгнаха, и това бе попътен вятър за финансовия сектор. Веднага щом стана ясно, че Фед няма да вдига лихвите толкова често тази година и, че всички други централни банки облекчават и навлизат повече в негативна територия. Това премахна попътния вятър и наложи насрещен такъв на банките.

 

 

Последни новини
Още от Акценти