Прогноза за петрола - накъде ще тръгнат цените?

Президентът на Ecognosis Advbisory с коментар за цената на петрола

снимка: Bloomberg TV Bulgaria снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Андрю Фрерис, президент на Ecognosis Advbisory коментира цената на петрола в студиото на Bloomberg

Купувайте масло.

Слънчогледово масло, или онова другото?

Напоследък може да спечелите повече от слънчогледовото масло.

Тук имаме два аспекта – Китай потребява около 12% от световния петрол и докато той наистина не достигне много сериозно дъно и поне третият най-голям потребител не поддържа пазара и второ – Саудитска Арабия И Русия са постигнали съгласие да спрат да се занимават с безсмислени глупости и да стабилизират производството, а Иран и Ирак казват не, няма.

Но това е абсурдно!

Да, но в крайна сметка те имат право да кажат това.

Така е, но ни връща на същото място. Какво означава това, означава, че цената на петрола ще остане на ниво около 30$ за барел за още година.

За една година?

Да, точно така.

Но какво стана с пренаселения пазар през втората половина на годината, която щяхме да видим и повишаването на цените...

Да, щяха да се повишат до 40-50$, но в момента не изглежда така. Заради търсенето и предлагането – наистина много досадно.

Търсенето остава без промяна, а предлагането продължава да се покачва, защото Иран ще започне да продава повече. Изобщо не се съмнявам в това. И дори това повишение да е съвсем малко, то държи цените ниски.

Основи на икономиката.

Не мислите ли, че се фокусираме твърде много върху Китай? Г-н Чан изглежда споделя вашето мнение, че отделяме твърде много внимание на неща като изтичането на капитали и валутните резерви, може би всички трябва да успокоим малко. Мислите ли, че ситуацията не е толкова лоша или разривът няма да е толкова сериозен?

Сега ще прозвуча като икономист – да, абсолютно права сте, когато става въпрос за суровини – като петрол, желязна руда, мед. Когато говорим за Китай като основната движеща сила на световната икономика. Износът от САЩ към Китай е около 0,8 или 80 базисни пункта, под 1 процент от БВП на САЩ.

Той не оказва никакво влияние. С други думи с оглед динамиката на икономическите цикли, износът на САЩ към Китай е толкова малък процент, така че той не оказва никакво влияние.

Но това не е единствената връзка между страните, има толкова много други като услугите...

Сега е мой ред да говоря...

Вече виждаме доказателство за това в други части на източна и югоизточна Азия, където забавянето влияе на икономиката. Тези икономики са засегнати, защото също имат търговски връзки със САЩ. Освен това имаме и европейците, които също са замесени, така че това е глобализирана икономика, не можете просто да посочите една връзка.

Говорим за мултиплициран ефект, но за съжаление това е валидно и в двете посоки. И ако кажа да, Тайван и Южна Корея са много важни търговски партньори на Китай и ако това засегне Китай, ще засегне и техните икономики.

Поради това и тук трябва да си поема дълбоко въздух – колко важен е Тайван за Япония – много малко. Така че не мога да заключа, че въпреки този мултиплициран ефект, той ще е достатъчно сериозен, за да има някакво огромно значение. Колкото повече гледам данните, особено по отношение на количествените данни и различните мнения сте права, нека наистина да се бъдем спокойни за Китай. 

 

Последни новини
Още от Акценти