Не очакваме мечи пазар

Нандини Рамакришнан, стратег в JPMorgan пред Bloomberg

S&P достигна най-високия си ръст за последните 7 седмици, акциите се покачват, петролът прави бум с 12% покачване, йената... да оставим на страна йената, всички се колебаят по отношение на йената. Чашата наполовина пълна или наполовина празна е и защо?

Щом се занимаваме със средно и дългосрочно инвестиране, трябва да можем да преживеем волатилността на пазара, а и не вярваме тази година да има масиран мечи пазар. В същност за първи път през годината се забелязва оптимизъм на пазарите. Да видим къде ще ни отведе това, данните не са еднозначни, а аз не съм минала в режим „паника“.

Не сте в режим „паника“. Това ми харесва, харесват ми хора, които не са в режим „паника“. През седмицата в Bloomberg следим развиващите се пазари. Съставил съм една графика въз основа на оценката на представянето на акциите... Цена спрямо счетоводна стойност на акциите на развиващите се пазари. В момента е под 1,3. И вие ли сте от тази които си мислят, че това е страхотна стойност или смятате, че това е капан. Как гледате на това? Трябва ли да съм предпазлив?

Трябва да сте много предпазлив при развиващите се пазари. Като цяло не сме толкова позитивно настроени към тях за разлика от развитите пазари, така че все още сме предпазливи. Но при подобни оценки, трябва да се помисли дали не е време да се купува. Интересното е, че в рамките на самия индекс на развиващите се пазари има някои държави, които изглеждат добре макроикономически, например Индия, Индонезия и цената им спрямо счетоводната стойност е доста висока. Докато при някои други надделява песимизмът по отношение на пазарите, там историята е неясна. Например, за Бразилия цената спрямо счетоводната стойност е доста евтина. Трябва много да внимавате. Но има и страни като Русия, където ако откриете компании, които изплащат дивидентите си в долари, имат добри източници на приходи, структурно са стабилни и внимателно ги прецените, то в можете да попаднете на показател от 0,6. Това е много добра цена.

Много добра цена. Като се върнете в офиса трябва да поразпитате за ситуацията с руската валута. Разговорът ни приключва, но да хвърлим бърз поглед към Европа и Япония. Доколко бичи са прогнозите ви за тях? Негативни лихви, облекчения... какво ще бъде - риск или награда?

Доста бичи съм настроена за Европа. Макро рамката е стабилна, Драги прави всичко възможно, но да изчакаме срещата на ЕЦБ през март и да видим дали ще предпочете месечните покупки или ще понижи още негативните лихви. Ще видим какво ще стане през март.

 

Последни новини
Още от Акценти