Хербицид открит в германски марки бира

В 14 от най-популярните бири е открит глифозат

Германците са най-големите производители и консуматори на бира в Европа Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Германците са най-големите производители и консуматори на бира в Европа Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германските производители на бира се гордеят, че в бирата им няма нищо друго освен вода, хмел, малц и мая както постановява 500 годишния закон за чистотата на бирата. Затова те категорично отхвърлят заключенията на едно проучване, което установи наличието на хербицид във всичките 14 марки бира подложени на лабораторно изследване.

Следи от хербицида глифозат могат да се открият почти навсякъде, включително в органични продукти, заяви на интернет страницата си Асоциацията на германските производители на бира в отговор на проучването, проведено от Института по околната среда в Мюнхен. Учените са открили в различни проби от бира наличие на хербицида, който въздейства върху ензима отговорен за растежа на растенията. Според германския Федерален институт за оценка на риска, веществото не е опасно за човешкото здраве. Това противоречи на оценката на Световната здравна организация, която твърди, че той е карциноген.

Мюнхенският институт е неправителствената организация открила най-висока концентрация на глифозат в Hasseroeder Pils, произвеждана от Anheuser-Busch inBev SA – 29,74 микрограма на литър, следвана от Jever Pils на Radeberger Gruppe AG - 23,04 микрограма на литър. Житната бира Franziskaner на Anheuser Busch е с най-ниска концентрация на глифозат от 0,49 микрограма.

„В абсолютни стойности, нивото на глифозат е ниско,“ заявяват от института. „Но то допринася за общите нива на химикали, на които са изложени потребителите. Хмелът, овеса и малца могат да се произвеждат без да се ползва този хербицид.“

Бирата е сериозен бизнес в Германия, която е станата известна със закона за чистота на бирата от 1516 година указващ как трябва да се произвежда кехлибарената течност. През 2014, консумацията на бира в Германия е достигнала 87 милиона хектолитра, повече от два пъти отколкото във Великобритания. По данни на Европейската асоциация на производителите на бира, Германия е най-големият европейски износител с 15 милиона хектолитра.

Последни новини
Още от Акценти